Comunicat de presă nr. 63/28.12.2023 Siguranță în minivacanța de Revelion

Astăzi, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a fost gazda unei acțiuni de diseminare a informațiilor privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul minivacanței de final de an.
Prefectul Județului Brăila, Iulian TIMOFEI a insistat ca structurile Ministerului Afacerilor Interne să acționeze cu efective mărite pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe parcursul acestui weekend prelungit.
Astfel,

În următoarele zile, precum și în noaptea dintre ani, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni comiterea de fapte ilegale și pentru a putea interveni rapid în sprijinul cetățenilor, în cazul sesizării unor evenimente nedorite.
Numărul polițiștilor brăileni care vor acționa în stradă a fost suplimentat, astfel 648 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, dar și de la alte structuri vor fi angrenați în acțiuni de prevenire, descurajare, dar și de combatere a faptelor antisociale.
Polițiștii rutieri se vor afla pe principalele artere rutiere ale județului, cu scopul asigurării unui climat rutier sigur, încurajării unei conduite prudente la volan și prevenirii accidentelor grave.
De asemenea, o constantă în activitățile derulate de aceștia o reprezintă depistarea și tragerea la răspundere penală a acelor conducători auto care se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, dar și impunerea respectării limitei legale de viteză.
Reamintim faptul că specialiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, alături de polițiștii structurii de ordine publică continuă activitățile pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice, în scopul prevenirii și combaterii faptelor de natură contravențională sau penală.
În acest context atragem atenția cu privire la pericolul reprezentat de utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice. Pe lângă pagubele materiale, acestea pot produce vătămări corporale cu consecințe deosebit de grave, astfel că reamintim importanța de a nu achiziționa articole cu conținut pirotehnic de la comercianți neautorizați.
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila transmite tuturor cetățenilor urări pentru un An Nou fericit, cu împliniri și sănătate!

– În contextul zilelor libere prilejuite de Noul An, numărul efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila prezente în teren a fost suplimentat, pentru a răspunde prompt solicitărilor.
În noaptea de Revelion, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică, alături de echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila și Poliției Locale Brăila, la manifestările artistice ce vor avea loc în Piața Independenței din municipiu.
Prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională reprezintă o prioritate pentru echipajele de jandarmerie aflate în teren. În acest sens, venim și cu câteva recomandări:
• Evitați implicarea în conflicte de orice natură;
• Solicitați sprijin prin sistemul unic de urgență 112, în cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială.
De asemenea, reamintim că deținerea, comercializarea și folosirea neautorizată a materialelor pirotehnice este interzisă, iar în prezent, la nivelul Jandarmeriei, sunt în derulare mai multe acțiuni pentru depistarea celor care nu respectă legislația în vigoare.
Jandarmeria Brăila vă urează „La mulți ani!” și să ne revedem cu bine în Noul An!

– Echipajele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila, ca de fiecare dată, pregătite să răspundă solicitărilor brăilenilor. Sperăm să fie cât mai puține solicitări în perioada următoare, astfel încât trecerea dintre ani să fie sărbătorită în liniște.
Pentru ca acest fapt să devină realitate, revenim cu câteva recomandări.
În primul rând să se renunțe, pe cât posibil, la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice.
Reamintim cetățenilor că pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori. Chiar și pentru materialele cu nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copii nu este indicată și poate fi periculoasă.
Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor/echipamentelor de încălzire.
Supravegherea permanentă și exploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire și de preparare a hranei.
Cu ocazia meselor festive organizate de Revelion, organizatorii trebuie să țină seama de numărul persoanelor participante, pentru a nu depăși capacitatea maximă admisă, iar culoarele şi căile de evacuare să fie menținute libere, să fie marcate şi iluminate corespunzător.
Parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru forțele de intervenție
Și nu în ultimul rând, încercați să țineți permanent legătura cu persoanele vârstnice și singure, iar dacă aceștia nu răspund în momentul în care încercați să-i contactați, apelați prin numărul unic de urgență 112 serviciile profesioniste. Orice secundă contează!
Pompierii brăileni urează tuturor sărbători cu oameni fericiți!

– În perioada ce urmează, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
Pentru ca aceste zile sa le petreceți în siguranță, manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și solicitați ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate sunteți în pericol.
Totodată, atunci când sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandam să nu interveniți, să rețineți cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112.
De asemenea, vă reamintim că un consum excesiv de alcool sau consumul de substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.
Gândiți-vă de două ori înainte de a lua o decizie care poate influența nu doar viața dumneavoastră, ci și a celor dragi. Petreceți timp de calitate alături de familie și prieteni și, dacă observați că aceștia au nevoie de ajutor, cereți sprijin specialiștilor.
La final de an, mulțumim tuturor cetățenilor care au dat dovadă de responsabilitate și implicare în activitățile de prevenire antidrog. Consumul de droguri ne privește pe toți. Împreună putem salva vieți și oferi siguranță comunității.
Echipa Agenției Naționale Antidrog vă urează un An Nou cu multe bucurii şi împliniri! La mulți ani!

Acțiunea de diseminare a acestor informații a fost susținută de către purtătorii de cuvânt din partea Instituției Prefectului Județul Brăila – Tudose Gabriel Dragoș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila – sergent major Andreea Iconaru, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – inspector principal Elena Ostache, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila – colonel Ștefan Stoian precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila – Nicoleta Codrescu.