Comunicat de presă nr. 62/27.12.2023 – Bilanțul principalelor misiuni ale structurilor MAI din județul Brăila, în minivacanța de Crăciun

Polițiștii brăileni: 311 sancțiuni contravenționale, de peste 147.000 lei

În contextul Sfintei Sărbători de Crăciun, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila și jandarmii au intervenit la 235 de evenimente, dintre acestea 200 fiind sesizate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
De asemenea, au fost organizate și desfășurate 88 de acțiuni și au fost aplicate 311 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de peste 147.000 lei.
În cadrul acțiunilor, polițiștii au constatat în flagrant 9 infracțiuni, respectiv orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor; orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept; producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, folosirea sau orice alte operațiuni cu materiale explozive, efectuată fără drept; punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare; conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului; conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase; conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.
Pentru abaterile constatate la regimul rutier, polițiștii au reținut în vederea suspendării executării dreptului de a conduce 28 de permise de conducere și au retras 10 certificate de înmatriculare.
În cele patru zile care s-au încheiat nu au fost înregistrate evenimente deosebite, motiv pentru care le mulțumim cetățenilor care au înțeles să petreacă Sărbătoarea Crăciunului cu respectarea legii!

Jandarmii brăileni, Minivacanță de Crăciun, liniștită

În perioada 23 – 26 decembrie a.c., aproximativ 150 de jandarmi s-au aflat la datorie, în municipiu și județ, pentru a se asigura că aceste zile libere se încheie fără probleme pentru brăileni.
Jandarmii au acționat atât în sistem independent, cât și în patrule mixte, alături de polițiști, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. Solicitările primite prin apel la SNUAU 112 sau direct la numărul de dispecerat au fost soluționate în cel mai scurt timp.
În data de 26 decembrie, echipajele de jandarmerie au asigurat măsurile de ordine publică la manifestările religioase prilejuite de hramul Catedralei „Nașterea Domnului” din municipiu, unde sute de credincioși au luat parte. Misiunea s-a încheiat fără incidente.
Pe această cale, dorim să mulțumim brăilenilor, deoarece au înțeles să respecte normele de conviețuire socială, iar misiunile noastre s-au încheiat cu bine!

Pompierii brăileni, 65 de misiuni pentru stingerea incendiilor

În perioada zilelor libere prilejuite de sărbătorirea Nașterii Domnului, pompierii brăileni au acționat în 65 misiuni pentru stingerea incendiilor, gestionarea accidentelor rutiere, acordarea primului ajutor medical și la alte intervenții specifice.
Printre cele mai importante misiuni au fost solicitări pentru intervenții de stingere a trei incendii, asigurarea zonei în urma producerii unui accident rutier, salvarea unui câine rămas blocat într-un gard, o deblocare de ușă de apartament unde proprietarul nu răspundea sau colectarea unei cantități de mercur de la un termometru spart.
În afara evenimentelor menționate, paramedicii brăileni au asigurat intervenția la 56 de misiuni SMURD, pentru acordarea primului ajutor medical cetățenilor și transportul la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila.
Referitor la misiunile de limitare și lichidare a incendiilor, subunitățile inspectoratului au intervenit astfel:
– vineri, 22.12.2023, la ora 12.00, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu produs într-un bloc situat la intersecția str. Calea Galați cu b-dul Dorobanților. În momentul anunțării erau degajări mari de fum și flăcări în balcon. La 12.13 incendiul a fost localizat. Au ars bunurile din balcon și o cameră și s-au degradat pereții apartamentului. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost o țigară lăsată aprinsă, lăsată nesupravegheată, chiriașii părăsind locuința;
– la ora 23.35, aceiași subunitate a intervenit cu trei autospeciale de stingere și și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință pe str. Paltinului din municipiu. Au ars un tablou electric, acoperișul unei magazii și a fost afectat acoperișul locuinței. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurtcircuit la panoul electric;
– marți, 26.12.2023, la ora 19.50, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu în cimitirul localității Cazasu. Au ars vegetație uscată și reziduuri din plastic (coroane funerare) din incinta cimitirului. Cauza probabilă a fost o lumânare lăsată aprinsă, nesupravegheată.
La cele trei incendii nu s-au înregistrat victime.
Vă reamintim, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență și vă recomandăm să respectați măsurile noastre:
• Verificați toate echipamentele electrice! Nu folosiți radiatoare, calorifere electrice și aeroterme cu improvizații sau defecțiuni!
• Curățați coșurile de fum! Apelați la personal specializat pentru a verifica sobele și coșurile de evacuare a fumului.
• Verificați periodic instalațiile de gaze și centralele termice! Reviziile se realizează numai de tehnicieni autorizați!
• Nu folosiți niciodată aragazul pentru a vă încălzi! Aragazul folosit pe post de aparat de încălzire a locuinței poate genera incendii, explozii sau intoxicații, soldate cu pagube materiale și pierderi de vieți.
• Instalați-vă în locuință detectoare de fum și de gaze! Costurile unor astfel de echipamente sunt mici și pot salva bunuri și vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

12 persoane, consiliate de specialiștii antidrog

În perioada Sărbătorii Crăciunului, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.
De asemenea, persoanele aflate în evidența centrului au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă.
Totodată, la linia telefonică verde 0800.870.070, 12 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.