Comunicat de presă nr. 01/03.01.2024

Minivacanța de Revelion, fără incidente majore

Astăzi, Instituția Prefectului Județul Brăila a fost gazda unei acțiuni pentru prezentarea rezultatelor misiunilor desfășurate pe timpul minivacanței de Revelion 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024.
Astfel,

• Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au intervenit la 233 de evenimente, dintre acestea 194 fiind sesizate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. De asemenea, au fost organizate și desfășurate 80 de acțiuni și au fost aplicate 540 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de peste 253.000 lei.
În cadrul acțiunilor, polițiștii au constatat în flagrant 9 infracțiuni, respectiv orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
Pentru abaterile constatate la regimul rutier, polițiștii au reținut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 34 de permise de conducere și au retras 9 certificate de înmatriculare.
În cele patru zile care s-au încheiat nu au fost înregistrate evenimente deosebite, motiv pentru care le mulțumim cetățenilor care au înțeles să petreacă Revelionul cu respectarea legii!

Peste 140 de jandarmi brăileni s-au aflat în teren, în perioada minivacanței de Anul Nou, atât în sistem independent, cât și în patrule mixte alături de polițiști, în municipiu și județ. Pe lângă misiunile de asigurare a ordinii publice la evenimentele artistice și religioase, rolul echipajelor de jandarmerie prezente în stradă a fost de a preveni și combate faptele antisociale. În noaptea trecerii dintre ani, jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică la manifestarea artistică din Piața Independenței și focul de artificii pregătit de autoritățile locale, eveniment la care au participat câteva mii de persoane. Misiunea s-a încheiat fără probleme. În perioada 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024, jandarmii brăileni au constatat 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.800 lei, cele mai multe amenzi fiind date pentru consum de alcool în spațiul public, provocare de scandal și adresare de injurii. Spre exemplu, un brăilean în vârstă de 55 de ani a fost sancționat contravențional cu suma de 3.000 lei, deoarece a provocat scandal la o unitate spitalicească din municipiu, refuzând totodată să prezinte un act de identitate. De asemenea, în data de 30 decembrie 2023, jandarmii au depistat un tânăr în vârstă de 18 ani, având asupra sa substanțe posibil interzise. În urma controlului corporal, au fost găsite două bucăți de substanță vegetală de culoare verde și două pliculețe care conțineau o substanță albă de tip cristal. Jandarmii au întocmit actul de sesizare, iar verificările sunt continuate de organele abilitate.
În 2024, vom rămâne alături de brăileni, pentru a-i sprijini și îndruma atunci când au nevoie. Ne dorim ca recomandările și mesajele preventive pe care le transmitem cu fiecare ocazie să fie respectate în continuare de cetățeni, pentru siguranța tuturor!

• În perioada 29 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila au acționat la 76 evenimente, astfel: 10 incendii (locuințe, anexe gospodărești, vegetație uscată, module gunoi menajer), 3 acțiuni de asigurare a măsurilor specifice la accidente rutiere, 3 deblocare de ușă și 60 cazuri medicale.
La cele opt incendii s-au înregistrat doar pagube materiale. Incendiile s-au manifestat pe raza municipiului Brăila (patru incendii) și în localitățile Făurei, Cireșu, Jugureanu, Sihleanu, Vărsătura și Ulmu.
În urma deblocărilor de uși la trei locuințe din municipiul Brăila, două persoane singure, în vârstă de 65 ani și 57 ani, au fost găsite decedate fiind preluate de Serviciul de Medicină Legală Brăila.
Pe întreaga perioada a spectacolului și a jocului de artificii din Piața Independenței două echipaje ale ISU, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au asigurat măsurile specifice.
Sâmbătă și duminică, 30 și 31 decembrie, inspectorii de prevenire au efectuat controale tematice inopinate la trei operatori economici din categoria spații de alimentație publică și turism.
În urma controalelor au fost identificate 15 deficiențe din care patru au fost remediate pe timpul controlului, au fost aplicate nouă avertismente și trei amenzi în cuantum total de 10.250 lei, două pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu și una pentru blocarea căilor de evacuare.
Printre deficiențele constatate, pentru care sau aplicat avertismente, au fost instalația de iluminat de securitate pentru evacuare nu funcționa pentru o perioadă de timp normată după întreruperea iluminatului normal, intrarea automată a pompelor de incendiu nu era semnalizată optic și acustic, nu a fost amplasată în dreptul intrării în locație mesajul că aceasta funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și lipsa mentenanței la hidranții de incendiu și a instalațiilor de limitare și stingere a incendiilor.
Precizăm faptul că pentru cei doi operatori economici controlați nu s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării deoarece construcțiile în cauză nu se încadrează în prevederile art. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului ți la vecinătăți.

• În aceste zile libere, prilejuite de trecerea în Noul An, specialiștii centrului au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri. Astfel, persoanele aflate în evidența CPECA Brăila au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă, iar la linia telefonică verde, 0800.870.070, 13 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.
Menționăm că specialiștii antidrog au acționat în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a preîntâmpina evenimentele negative.
Agenția Națională Antidrog mulțumește tuturor cetățenilor care au dat dovadă de un comportament responsabil și au ales să petreacă în siguranță!
În contextul sărbătorilor care urmează, Boboteaza și Sf. Ion, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau droguri, manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și cereți ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate vă aflați în pericol.
Totodată, vă recomandăm să nu conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, care acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.
Reamintim că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Brăila sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Acțiunea de diseminare a acestor informații a fost susținută de către purtătorii de cuvânt din partea Instituției Prefectului Județul Brăila – Tudose Gabriel Dragoș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila – sergent major Andreea Iconaru, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – inspector principal Elena Ostache, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila – colonel Ștefan Stoian precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila – Nicoleta Codrescu.