Comunicat de presă nr. 61/21.12.2023 Brăila, siguranță în minivacanța de Crăciun

Astăzi, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a fost gazda unei acțiuni de diseminare a informațiilor privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul minivacanței de Crăciun.

Prefectul Județului Brăila, Iulian TIMOFEI a insistat ca structurile Ministerului Afacerilor Interne să acționeze cu efective mărite pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe parcursul acestui weekend prelungit.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Brăila sunt pregătite, ca de obicei, să asigure ordinea și siguranța publică, fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor rutiere, descurajarea comiterii de fapte ilegale, gestionarea rapidă și eficientă a situațiilor de urgență care ar putea apărea.

Astfel,

  • Ca de fiecare dată, înainte de sărbători, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unor evenimente grave și pentru a asigura intervenția rapidă în situații de pericol, astfel încât toți cetățenii să își petreacă Sfintele Sărbători de Crăciun în liniște. Astfel, în perioada 23-26 decembrie a.c., cei 588 de polițiști planificați în serviciu, vor acționa pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii. Pe drumurile publice, polițiștii de la rutieră vor acționa pentru prevenirea producerii unor accidente grave, folosind aparate de măsurare a vitezei, de stabilire a prezenței alcoolului în aerul expirat și drugteste dar și pentru fluidizarea traficului. Având în vedere că valorile de trafic vor fi crescute în această perioadă, ca în orice minivacanță, rugăm conducătorii auto să manifeste înțelegere și mai ales răbdare față de ceilalți participanți la trafic. Tot pe linia controalelor cu scop preventiv, polițiștii desfășoară acțiuni în piețe, târguri și centre comerciale pentru identificarea agenților economici care încalcă legislația din domeniu, iar acestea vor continua și în perioada următoare. De asemenea, în cadrul acțiunii ”Foc de artificii”, vor fi efectuate controale privind legalitatea operațiunilor cu articole pirotehnice, pentru a preveni situațiile de risc pentru populație. În această perioadă principale priorități ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila sunt:
  • Asigurarea unui răspuns eficient și rapid în sprijinul cetățenilor în cazul producerii de evenimente;
  • Implementarea din timp a măsurilor necesare pentru evitarea unor blocaje pe rutele despre care se cunoaște că se aglomerează în această perioadă a anului;
  • Asigurarea unei prezențe active a dispozitivelor de ordine publică pentru prevenirea faptelor antisociale și a infracțiunilor grave.

Recomandăm tuturor cetățenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecție, pentru a petrece minivacanța de Crăciun în liniște și siguranță!

Vă asigurăm că siguranța dumneavoastră este prioritatea noastră!

  • Jandarmii brăileni vor fi alături de cetățeni, pe parcursul acestor zile libere prilejuite de sărbătoarea Nașterii Domnului, prin asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, numărul efectivelor prezente în teren a fost suplimentat în această perioadă. Jandarmii vor acorda o atenție deosebită locurilor aglomerate, pentru a preveni și combate săvârșirea faptelor antisociale. Totodată, verificarea cu strictețe a respectării legislației referitoare la regimul materialelor pirotehnice este unul dintre obiectivele prioritare la nivelul Jandarmeriei Brăila. Reamintim că deținerea, comercializarea și folosirea neautorizată a oricăror astfel de materiale este interzisă.

Recomandăm cetățenilor:

  • Să evite implicarea în conflicte de orice natură;
  • Să solicite sprijin prin sistemul unic de urgență 112, în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale;

Suntem pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor!

  • Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila

Împodobirea bradului de Crăciun reprezintă un moment important pentru fiecare dintre noi, un moment de sărbătoare și bucurie, în special pentru cei mici care îl așteaptă nerăbdători pe Moș Crăciun. Pentru ca vocile colindătorilor din noaptea de Ajun să nu fie însoțite de sirenele mașinilor de intervenție ale pompierilor, iar această sărbătoare să nu fie umbrită de tragedii provocate de incendii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila recomandă cetățenilor măsuri ce trebuie respectate la împodobirea bradului.

În ce privește alegerea locului de așezare a pomului, se impun următoarele:

– acesta va fi amplasat astfel încât să nu blocheze căile de acces-evacuare (uși, scări de incendiu sau trasee pe care se poate face evacuarea în caz de incendiu);

– se va amplasa la o distanță corespunzătoare față de sobele, calorifere sau alte aparate de încălzire, de perdele, draperii sau alte materiale combustibile;

– sub brad nu se vor așeza lucruri care se aprind sau ard ușor.

La iluminatul Pomului de Crăciun se vor avea în vedere următoarele:

– conductoarele și legăturile să fie bine izolate;

– instalația de iluminat să nu fie lăsată aprinsă în perioadele de timp când nu sunt persoane în încăperea respectivă sau pe timpul nopții;

– nu se vor utiliza instalații de iluminat ornamental cu defecțiuni sau improvizații;

– nu aprindeți lumânări sau artificii în brad.

Supravegherea permanentă și exploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire și de preparare a hranei.

Cu ocazia meselor festive organizate de Crăciun, organizatorii trebuie să țină seama de numărul persoanelor participante, pentru a nu depăși capacitatea maximă admisă, iar culoarele și căile de evacuare să fie menținute libere, să fie marcate și iluminate corespunzător.

Parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru forțele de intervenție.

ATENȚIE PĂRINȚI! Supravegheați permanent copiii astfel încât, prin jocul lor în preajma bradului de Crăciun, să nu genereze un incendiu utilizând chibrituri, lumânări, brichete, artificii sau petarde.

  • În perioada Sărbătorilor de Iarnă, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila vor desfășura activități specifice, de informare, conștientizare și asistență specializată, pentru consumul și dependența de droguri. Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să evitați tentațiile nesănătoase și să cereți ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate vă aflați în pericol. De asemenea, recomandăm tuturor să fie atenți la ce produse consumă pentru că, de multe ori, substanțele psihoactive nu au miros și nici gust. Atragem atenția cu privire la faptul că se poate întâmpla ca persoanele să nu știe ce consumă și, astfel, să devină victime ale consumului unor substanțe care le fac rău din punct de vedere al integrității fizice, dar și psihice. Totodată, atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, substanțe care afectează capacitatea de reacție în timpul condusului. Pentru că urmează și vacanța școlară, reamintim părinților să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenți la modificările de comportament și dispoziție ale acestora, să acorde o atenție sporită anturajului copiilor lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, și să comunice deschis și eficient cu aceștia, pentru a le oferi sprijin în fața problemelor. În cazul unor situații deosebite, persoanele care au nevoie de ajutor de specialitate sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Acțiunea de diseminare a acestor informații a fost susținută de către purtătorii de cuvânt din partea Instituției Prefectului Județul Brăila – Tudose Gabriel Dragoș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila – sergent major Andreea Iconaru, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – inspector principal Elena Ostache, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila – colonel Ștefan Stoian precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila – Nicoleta Codrescu.

Vă urăm tuturor să aveți parte de o vacanță liniștită și în siguranță!

Crăciun Fericit, dragi brăileni!