Comunicat de presă nr. 57/29.11.2023 Brăila, siguranță în minivacanța de 1 Decembrie

Astăzi, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a fost gazda unei acțiuni de diseminare a informațiilor privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul minivacanței ocazionate de sărbătoarea Sfântului Andrei – 30 noiembrie și a Zilei Naționale a României – 1 Decembrie.

Prefectul Județului Brăila, Iulian TIMOFEI a insistat ca structurile Ministerului Afacerilor Interne să acționeze cu efective mărite pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică cu ocazia desfășurării manifestărilor organizate pe parcursul acestui weekend prelungit.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Brăila sunt pregătite, ca de obicei, să asigure ordinea și siguranța publică, fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor rutiere, descurajarea comiterii de fapte ilegale, gestionarea rapidă și eficientă a situațiilor de urgență care ar putea apărea.

Astfel,

  • La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost dispuse măsuri suplimentare, astfel încât 578 de polițiști brăileni vor fi în stradă, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, pentru prevenirea faptelor antisociale, a incidentelor grave, pentru a asigura fluența traficului și pentru a interveni în sprijinul cetățenilor în caz de nevoie. Poliţia rutieră va acţiona pe raza întregului județ, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Având în vedere manifestările ce vor avea loc pe raza municipiului în perioada următoare, vor fi instituite mai multe restricții de trafic: 1 decembrie, în intervalul orar 09:50-11:30, se va desfășura Ceremonialul Oficial dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României, fiind restricționat traficul în totalitate pe Calea Călărașilor, între Bariera Călărașilor și Bulevardul A.I. Cuza; la data de 2 decembrie, în intervalul orar 16:00-17:00, va avea loc Parada Colindătorilor, traficul rutier fiind restricționat pe sensul de deplasare strada Pietății – strada Școlilor – Bulevardul Dorobanți – Bariera Călărașilor – Calea Călărașilor până la Piața Independenței; la data de 3 decembrie, în intervalul orar 16:00-17:00, traficul rutier va fi restricționat pentru o procesiune religioasă cu plecare de la Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Piața Traian – Calea Călărașilor (către Bulevardul A.I. Cuza pe contrasens) – strada Ana Aslan, până la Biserica Sf. Ierarh Nicolae.

  • Jandarmii brăileni vor celebra Ziua Națională a României, alături de celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, prin participarea la tradiționala Paradă Militară, pe Calea Călărașilor în zona Palatului Administrativ. Blocul de defilare al MAI va fi deschis de Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, prin Garda Port Drapel și Drapelul de luptă al unității, urmat de plutonul de defilare și tehnica de luptă.  Concomitent, alte efective ale Jandarmeriei Brăila vor asigura măsurile de ordine publică la ceremonia militară dedicată Zilei de 1 Decembrie, pentru siguranța tuturor participanților. Evenimentele vor continua în municipiu în cursul zilei de 1 Decembrie. Astfel, începând cu ora 16:30, jandarmii vor însoți coloana de participanți la Parada Portului Popular pe traseul Calea Călărașilor (IMB) – Piața Independenței. Parada va continua și în ziua de 2 decembrie, pe traseul Dispeceratul Braicar – strada Pietății – strada Școlilor – Bulevardul Dorobanților, Bariera Călărașilor – Calea Călărașilor – Piața Independenței, ocazie cu care jandarmii vor însoți coloana de participanți. Misiunea de asigurare a ordinii publice va continua în Piața Independenței, acolo unde vor fi susținute spectacole folclorice. În cursul zilei de duminică, 03 decembrie, va avea loc procesiunea religioasă ocazionată de aducerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Nicolae și ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschinul, pe traseul Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Calea Călărașilor – strada Ana Aslan – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”. Sfintele Moaște vor rămâne în fața lăcașului de cult, pe timp de zi, până pe 06 decembrie. În toate aceste zile, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică, pentru siguranța credincioșilor care vor participa la manifestările religioase.
  • Premergător și pe timpul minivacanței, efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila desfășoară activități menite să asigure protecția și siguranța cetățenilor și evitarea producerii unor evenimente ce ar putea afecta viața și bunurile comunității. Echipajele de intervenție vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanții celorlalte structuri ale MAI, precum și cu cei din cadrul autorităților și instituțiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare. Urgențele medicale vor fi asigurate în sistem integrat, zilnic, prin intermediul echipajelor SMURD și al echipajelor Serviciului Județean de Ambulanță. În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
  • Cu ocazia minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a Românei, specialiștii structurii locale a Agenției Naționale Antidrog vor desfășura activități specifice, de informare, conștientizare și asistență specializată, pentru consumul și dependența de droguri. În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament. De asemenea, reamintim că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Acțiunea de diseminare a acestor informații a fost susținută de către purtătorii de cuvânt din partea Instituției Prefectului Județul Brăila – Dragos-Gabriel Tudose, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila – sergent major Andreea Iconaru, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – inspector principal Elena Ostache, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila – colonel Ștefan Stoian precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila -Nicoleta Codrescu.

Vă urăm tuturor să aveți parte de o vacanță liniștită!

        La mulți ani, România!