Astăzi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila a fost gazda unei acțiuni pentru prezentarea rezultatelor misiunilor desfășurate pe timpul minivacanței de Rusalii.
Minivacanța de Rusalii, fără incidente grave în planul ordinii și liniștii publice!
În perioada 22-24 iunie a.c., poliţiştii au intervenit la 152 de evenimente, dintre acestea 122 fiind sesizate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. De asemenea, au fost organizate și desfășurate 49 de acțiuni și au fost aplicate 472 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de peste 200.000 de lei. În cadrul acțiunilor, polițiștii au constatat mai multe infracțiuni în flagrant, respectiv conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, conducerea unui autovehicul neînmatriculat, etc.
Pentru abaterile constatate la regimul rutier, polițiștii au reținut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 27 de permise de conducere și au retras 12 de certificate de înmatriculare.
- La data de 22 iunie a. c., la ora 22:10, polițiștii din cadrul Biroului Ordine Publică au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Carantina din municipiu, un bărbat ar conduce un vehicul fără a deține permis de conducere. Polițiștii au oprit în trafic vehiculul în cauză, la volan fiind identificat un bărbat, în vârstă de 44 de ani, din Brăila. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Întrucât emana halenă alcoolică, bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o îmbibație alcoolică de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice. Pe numele său a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
- În seara de 22 iunie a.c., la ora 19:30, polițiștii din cadrul Biroului Ordine Publică au oprit în trafic un bărbat, în vârstă de 31 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un vehicul pe DN 2S. În urma verificărilor efectuate în baza de date, s-a constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar vehiculul nu este înmatriculat. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând faptul că avea o îmbibație alcoolică de 0,24 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducere a unui vehicul neînmatriculat.
- Ieri, 24 iunie a.c., în intervalul orar 14:30-21:30, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, Biroului Rutier și Polițiilor Orășenești Ianca, Făurei și Însurăței au desfășurat o acțiune în zona de competență pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, fiind folosite toate aparatele radar în sistem „cascadă”. Astfel, au fost aplicate 154 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 69.000 de lei, conform O.U.G. nr. 195/2002, dintre care 106 au fost pentru depășirea vitezei legale, 19 pentru neportul centurii de siguranță, 3 pentru depășire neregulamentară și 26 pentru alte abateri. Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 11 permise de conducere și au ridicat 3 certificate de înmatriculare.
În cadrul acțiunii, în jurul orei 19:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit în trafic un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un vehicul pe DJ 221, în localitatea Cazasu, fiind înregistrat cu aparatul radar cu viteza de 103 km/h. În acest sens, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.650 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost reținut și permisul de conducere conform O.U.G. nr. 195/2002. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autorizația de circulație provizorie a vehiculului era expirată. În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui vehicul înmatriculat.
Mulțumim cetățenilor care au respectat cadrul legal și au manifestat un comportament civilizat în această perioadă!
Peste 150 de jandarmi au participat la misiuni de menținere și asigurare a ordinii publice
Principalele obiective ale Jandarmeriei Brăila în perioada minivacanței de Rusalii au fost creșterea gradului de siguranță al cetățenilor precum și asigurarea ordinii și liniștii publice.
Astfel, peste 150 de jandarmi au participat în această perioadă la misiuni de menținere și asigurare a ordinii publice, atât în mod independent cât și în sistem integrat.
Jandarmii brăileni au fost prezenți în zonele aglomerate, cum ar fi: piețele, gara, Faleza Dunării sau Stațiunea balneoclimaterică Lacu-Sărat, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.
Totodată, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică la Hramul Mănăstirii Măxineni, dar și la manifestările cultural-artistice prilejuite de Zilele Comunei Măxineni.
În urma misiunilor executate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3700 lei, acestea fiind aplicate în general pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancționarea faptele de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Totodată, pe timpul executării patrulelor în sistem integrat cu poliția, au fost constatate 4 infracțiuni cu 4 autori.
Vă mulțumim că ați dat dovadă de responsabilitate și ați ținut cont de recomandările pe care le transmitem cu fiecare ocazie.
Reamintim cetățenilor faptul că pot solicita, ori de câte ori este nevoie, sprijinul jandarmilor aflați în dispozitivele de ordine publică sau prin apelarea numărul unic de urgență 112.
Misiunile pompierilor brăileni în perioada minivacanței de Rusalii
În perioada 22–25 iunie 2024, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila au acționat la 45 evenimente, astfel: 10 incendii (locuințe, clădire dezafectată, vegetație uscată și pubele de gunoi menajer), o asigurare zonă la un accident rutier, două deblocări de ușă, asigurarea măsurilor specifice la aterizare/decolarea elicopterului SMURD și 28 cazuri medicale.
La cele patru incendii s-au înregistrat doar pagube materiale. Incendiile s-au manifestat pe raza municipiului Brăila și a localități Romanu.
Incendii de vegetație uscată s-au manifestat pe raza a 6 unități administrativ teritoriale Însurăței, Stăncuța, Jugureanu, Baldovinești și Pitulați. Echipajele au depus eforturi susținute pentru limitarea și lichidarea incendiilor, care au cuprins o suprafață de peste un hectar de vegetație uscată și gunoi menajer, dar și circa 2500 mp de cultură de orz și miriște de grâu.
Cauza probabilă predominantă care a dus la producerea incendiilor de vegetație a fost determinată de folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Reamintim cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.
Având în vedere că în această perioadă se desfășoară lucrări de recoltare a păioaselor, recomandăm fermierilor să organizeze activități specifice de apărare împotriva incendiilor, precum și cunoașterea, aplicarea și respectarea cu strictețe a normelor de prevenire și stingere a incendiilor de către lucrători.
Specialiștii antidrog din județul Brăila, activități de prevenire și informare
Premergător minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, specialiștii antidrog din județul Brăila au desfășurat, la nivel local, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri aceste acțiuni preventive fiind centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate.
Totodată, la linia telefonică verde, 17 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.
Pentru că a început vacanța școlară de vară, reamintim părinţilor să petreacă mai mult timp alături de copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziție ale acestora, să acorde o atenţie sporită anturajului copiilor lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, și să comunice deschis și eficient cu aceștia, pentru a le oferi sprijin în fața problemelor.
Adolescenții care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.
Și în perioada următoare, vom continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistență integrată pentru consumul şi dependența de droguri.
Acțiunea de diseminare a acestor informații a fost susținută de către purtătorii de cuvânt din partea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – agent principal de poliție Nicolae Geanina, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila – colonel Ștefan Stoian precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila – Nicoleta Codrescu.