Comunicat de presă nr. 22 din 21.06.2024 Referitor la: Recomandări diseminare informații privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul minivacanței de Rusalii

Astăzi, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila a fost gazda unei acțiuni de diseminare a informațiilor privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul minivacanței de Rusalii, acțiune derulată împreună cu purtătorii de cuvânt din partea Instituției Prefectului Județul Brăila – consilier Cristina Sipică,  Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – agent principal Neculai Geanina, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila – sergent major Rodica Balaban, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al Județului Brăila – colonel Ștefan Stoian precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, comisar-șef de poliție Vlad Axinciuc.

Instituția Prefectului asigură, potrivit competențelor, coordonarea măsurilor de gestionare a climatului de ordine publică și situațiilor de urgență. În acest context, Prefectul Județului Brăila, Iulian Timofei a insistat să fie suplimentate efectivele prezente în stradă astfel încât brăilenii să se simtă în siguranță. Totodată este indicat să manifestați precauție în orice activitate recreativă pe care doriți să o desfășurați în următoarea perioadă, astfel încât să fie evitate orice accidente nedorite.

440 de polițiști vor fi prezenți în stradă pentru ca brăilenii șă fie în siguranță

Pentru minivacanța din perioada 22-24 iunie a.c., prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, au fost dispuse o serie de măsuri, menite să asigure un climat corespunzător de ordine și siguranță publică, cu accent pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale și a cauzelor generatoare de accidente rutiere.

În acest context, s-a dispus suplimentarea efectivelor prezente în teren, astfel că peste 440 de polițiști de la structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, arme și acțiuni speciale vor acționa în această perioadă alături de alte instituții cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea și menținerea ordinii publice în zonele aglomerate, de tipul piețelor, târgurilor, oboarelor, în parcuri, în zonele de agrement dar și în proximitatea lăcașurilor de cult, unde vor fi oficiate slujbe religioase.

Pentru că în această perioadă, mulți cetățeni au ales să plece în minivacanță, peste 60 de polițiști rutieri vor avea în atenție inclusiv dirijarea, fluidizarea și controlul circulației în județul Brăila, iar pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, produse pe fondul depășirii regimului legal de viteză și a consumului de alcool ori a substanțelor psihoactive, polițiștii rutieri vor acționa zilnic cu aparatele radar, alcooltest și drugtest.

Polițiști brăileni recomandă șoferilor să circule cu viteză moderată, să fie prudenți în trafic, să poarte centura de siguranță și să nu consume băuturi alcoolice ori substanțe psihoactive înainte de a se urca la volan.

Respectați indicațiile polițiștilor rutieri și nu lăsați în vehicule, la vedere, bunuri de valoare sau documente personale.

Pentru a nu fi victimele furturilor din locuință, nu postați în mediul online fotografii din imobilele unde locuiți și nu comunicați informații despre plecările în vacanțe, ori despre bunurile de valoare, pe care le dețineți.

Atunci când sunteți însoțiți de copii, nu îi lăsați nesupravegheați, învățați-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră, dar și cum să reacționeze în situația în care se rătăcesc, asigurându-vă că aceștia cunosc numele complet al părinților și numărul de telefon.

De Rusalii, jandarmii sunt prezenți la datorie, pentru siguranța dumneavoastră

Cu ocazia minivacanței de Rusalii dar și a începerii vacanței de vară a elevilor, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila vor monitoriza atent locurile aglomerate din municipiu și județ, în scopul prevenirii și combaterii faptelor antisociale.

Vom suplimenta numărul efectivelor din teren și vom acorda o atenție sporită – parcurilor, falezei Dunării, gării, autogărilor, centrelor comerciale și piețelor.

Duminică 23 iunie a.c. și luni 24 iunie a.c., cu ocazia manifestărilor religioase prilejuite de Hramul Mănăstirii Măxineni și a manifestărilor cultural-artistice desfășurate cu ocazia “Zilelor Comunei Măxineni” din Județul Brăila, jandarmii brăileni vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică..

Vom fi prezenți în zona lăcașului de cult și a zonei de desfășurare a manifestărilor artistice, pentru ca toți participanții să aibă parte de siguranță și liniște pe toată durata evenimentelor.

Stațiunea balneoclimaterică Lacu Sărat reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru instituția noastră.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila vor fi alături de brăilenii și turiștii veniți în stațiune.

Recomandăm tuturor persoanelor care decid să meargă în stațiunea balneoclimaterică Lacul Sărat, să nu lase bunurile de valoare pe plajă sau în autoturisme, pentru a nu atrage atenția persoanelor certate cu legea.

Deasemenea, recomandăm turiștilor, să se asigure că au închis ferestrele și ușile camerelor unde sunt cazați, atunci când părăsesc unitatea hotelieră.

Cu ocazia Vacanței de Vară, urăm tuturor copiilor să aibă parte de o vacanță frumoasă, iar elevilor care urmează să susțină Evaluarea Națională și respectiv, Examenul de Bacalaureat, le dorim mult succes!

Noi vom fi prezenți în zona centrelor de examinare, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor religioase sau cultural-artistice precum și a sesiunilor de examene, instituția noastră recomandă tuturor participanților:

– să adopte un comportament civilizat, să manifeste răbdare, să respecte indicațiile organizatorilor și ale forțelor de ordine și să evite implicarea în conflicte de orice natură;

– să acorde o atenție sporită modului de păstrare a bunurilor personale;

– părinții să supravegheze cu atenție sporită copiii, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să solicite cu încredere sprijinul efectivelor de jandarmi din zonă sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Vă mulțumim tuturor pentru încrederea pe care ne-o acordați și suntem convinși că prin cooperare și dialog, perioada aceasta pe care o vom petrece împreună, va fi una deosebită!

Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, vă urează un sfârșit de săptămână cu bucurie, în liniște și siguranță!

Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila pentru minivacanța de Rusalii

În acest an, Rusaliile vor fi sărbătorite de creştinii ortodoxi duminică şi luni, pe 23 şi 24 iunie. Având în vedere participarea în număr mare a credincioșilor la slujbele prilejuite de această sărbătoare, recomandăm ca la folosirea lumânărilor în biserici, să se respecte următoarele:

– aprinderea şi aşezarea lumânărilor se va face în locuri stabilite şi, pe cât posibil, la distanţa de un m faţă de materialele combustibile (draperii, mobilier, icoane);

– stativele pentru lumânări vor avea fund dublu şi vor fi umplute cu apă sau nisip;

– resturile de lumânări se vor depozita în cutii metalice cu capac şi se vor păstra în exteriorul bisericii;

– se interzice fixarea lumânărilor pe elemente combustibile (mobilier, pereţi, tablouri, etc.);

– la terminarea slujbei şi a programului în lăcașul de cult, se sting lumânările, cărbunii din cădelniţă şi se întrerupe alimentarea cu energie electrică;

– se va interzice aşezarea stativelor pentru lumânări în balcoanele realizate din elemente de construcţie combustibile.

MĂSURI PENTRU PREVENIREA RISCULUI DE ÎNEC

 În zilele însorite de vară cu temperaturi ridicate creşte numărul persoanelor care aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, bălţilor, lacurilor sau canalelor de irigaţie.

Ţinând cont că majoritatea acestor arealuri sunt neamenajate şi marcate corespunzător, creşte pericolul de înec şi accidente. Majoritatea victimelor sunt adolescenţi care, fie din neatenţie, fie din teribilism, s-au aventurat în aceste locuri periculoase pentru înot, pierzându-şi viaţa.

În acest sens reamintim, o serie de măsuri şi obligaţii legale, menite a preveni aceste evenimente nedorite, după cum urmează:

Deţinătorii de acumulări, lacuri precum şi consiliile locale care au pe raza teritorială cursuri de apă, au obligaţia să identifice zonele periculoase pentru scăldat sau înot şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea “Scăldatul interzis, pericol de înec”. Amplasarea panourilor se va face în locuri vizibile.

Consiliile locale (prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă) vor desfăşura o serie de campanii de conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate, prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, staţii pentru transportul în comun a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la interzicerea scăldatului/înotului în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone. De asemenea, pe timpul sezonului estival se vor intensifica controalele privind respectarea regulilor de prevenire şi interzicere a scăldatului în locuri periculoase.

Populația

– va frecventa doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

– va respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;

– va evita scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

– nu vor încerca acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;

– nu se vor aventura în apă în stare de ebrietate;

– va evita scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii. În timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis.

Părinţii nu vor lăsa copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

Recomandările Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila pentru o minivacanță reușită.

 Premergător minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, specialiștii antidrog din județul Brăila au desfășurat, la nivel local, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri aceste acțiuni preventive fiind centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate.

Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume substanțe psihoactive și nici alcool în exces, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit.

Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește că, în cadrul proiectului DepreHUB, este funcțională linia telefonică adresată persoanelor consumatoare de droguri sau aparținătorilor acestora, prin intermediul căreia se oferă consiliere psihologică 24 de ore din 24, 7 zile din 7.  Numărul de telefon DepreHUB este 0374.456.444.

Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!