Programul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri „Curățăm România”

Programul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri „Curățăm România”

            Astăzi, 11.04.2022, prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI, a prezidat prima ședință a grupului de lucru întrunit pentru derularea proiectului ”Curățăm România” , la care au participat reprezentanți din partea instituțiilor:  Agenția pentru Protecția Mediului Brăila, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Direcția Silvică Brăila, Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, Consiliul Județean Brăila, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Brăila, Inspectoratul Școlar Județean Brăila.

            Cu această ocazie au fost puse la punct detalii cu privire la desfășurarea campaniei ”Curățăm România”. Astfel, toate UAT-urile de pe raza județului vor fi contactate pentru a prezenta, într-un timp cât mai scurt, planul de acțiuni care se vor desfășura la nivelul comunităților locale.

            Tot în cursul zilei de astăzi, prefectul, Iulian TIMOFEI, a invitat ca parteneri la acțiunea ”Curățăm România”, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila și Sectorul Poliției de Frontieră – Baza de Reparații Nave. Comanda celor patru instituții a răspuns prezent invitației, urmând ca, într-un timp cât mai scurt, să fie stabilite locațiile dar și numărul de lucrători care vor participa, în mod voluntary, la acțiunile din cadrul campaniei.

            ”Prin acest proiect ne propunem să implicăm reprezentanți ai autorităților publice locale, iar primul pas este identificarea zonelor cu probleme de pe raza unităților administrativ teritoriale. Se va face curățenie în case, în curți, pe drumuri și șosele, în păduri și pe cursul apelor. Este o campanie care se adresează tuturor românilor, de la copii, la cei maturi, din toate gospodăriile și din toate colțurile țării. Partenerii vor identifica locurile unde se desfășoară acțiunea de ecologizare și vor asigura predarea deșeurilor în condițiile legii. Cu ajutorul acestei campanii dorim să schimbăm fața județului Brăila, să educăm comunitățile și să conștientizam că doar cu implicarea tuturor vom putea îmbunătăți nivelul de trai al populației. De asemenea, țin să mulțumesc IPJ, IJJ, ISU Dunărea Brăila și Poliției de Frontieră – Baza de Reparații Nave pentru că se vor implica voluntar în această campanie atât de importantă pentru comunitatea brăileană. În acest fel putem da un exemplu celor care vor trebui să desfășoare activități în cadrul programului ”Curățăm România” a declarat prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI

            De precizat că primăriile vor putea accesa finanțare pentru susținerea și derularea campaniei ”Curățăm România”, Prefectura Brăila punând la dispoziția UAT-urilor ghidul de finanțare.

Finanțarea este asigurată prin Agenția Fondului de Mediu cu mențiunea că se pot deconta sume cuprinse între 3.000 și 30.000 lei, în funcție de numărul de locuitori din fiecare UAT.

În cadrul campaniei, sunt eligibile proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecţie din jurul lacurilor naturale, a lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, a canalelor, barajelor şi a altor lucrări hidrotehnice, a câmpurilor și pădurilor de pe raza teritorială a UAT/ADI.

 

Alte informatii:

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor