Comunicat de presă nr 47/26.09.2023 Referitor la confirmarea a două focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Brăila în comuna Ulmu

În cursul zilei de sâmbătă au fost emise două ordine de prefect, imediat ce reprezentanții Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila au confirmat două focare de pestă porcină africană, pe teritoriul județului Brăila, în comuna Ulmu, la două ferme de suine, izolate de localitatea menționată, ambele aparținând aceleiași exploatații.
Astfel, a fost aprobat planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere a focarului de pestă porcină africană, precum și convocarea membrilor Comisiei de Evaluare a Despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor la nivelul comunei Ulmu.
După confirmarea bolii, în jurul focarelor s-a instituit o zonă de protecție de 3km care include exploatația în sine, precum și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, în jurul focarului pe raza localităților: Rușețu, Cireșu, Ulmu, Odăieni, Pribeagu, Colțea, Florica, Scărlătești, Dudescu, Dudești și Jugureanu.
Centrul Local de Combatere a Bolilor a emis o decizie de ucidere a animalelor din cadrul exploatației și a stabilit un set de măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare printre care:
– toate spațiile și adăposturile în care au fost ținute animalele bolnave sau suspecte de boală precum și obiectele de orice fel care ar putea fi purtătoare agenți patogeni, inclusiv vehiculele care au intrat în contact cu aceste animale vor fi obligatoriu curățate și dezinfectate conform indicațiilor medicului veterinar oficial.
– furajele și așternutul animalelor potențial purtătoare de agenți patogeni trebuie arse sau ambalate la un loc cu gunoiul.
În cursul zilei de astăzi, comisia de evaluare a despăgubirilor, din care fac parte și doi reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Brăila în calitate de observatori, s-a reunit la exploatația menționată pentru a monitoriza implementarea deciziei de distrugere a carcaselor și cadavrelor de suine.
În tot acest demers au fost respectate etapele din cadrul Manualului Operațional pentru Intervenția în focarele de Pestă Porcină Africană, ediția IV, emis de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.