Comunicat de presă nr. 29/19.08.2024, Referitor la rezultatele acțiunilor și misiunilor derulate de structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Brăila, în perioada 15 – 18 august 2024

Minivacanța de Sf. Maria, fără incidente majore

Perioada minivacanței de Sfânta Maria s-a încheiat fără incidente grave în planul ordinii și liniștii publice.

Astfel, în perioada 15-18 august a.c., polițiștii brăileni au intervenit la 295 de evenimente, dintre acestea 264 fiind sesizate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

De asemenea, au fost organizate și desfășurate 66 de acțiuni și au fost aplicate 892 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de peste 490.000 lei.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au constatat mai multe infracțiuni în flagrant, respectiv conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Pentru abaterile constatate la regimul rutier, polițiștii au reținut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 60 de permise de conducere și au retras 27 de certificate de înmatriculare.

În acest sens, cu titlu de exemplu, precizăm faptul că în zilele de 14 și 18 august a.c., în intervalul orar 13:00-21:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, Biroului Rutieri și Polițiilor Orășenești Ianca, Făurei și Însurăței au desfășurat o acțiune, pe raza județului Brăila, pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, prin folosirea aparatelor radar în sistem „cascadă”.

Astfel, au fost controlate mai multe vehicule și aplicate 241 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 129.000 lei, conform O.U.G nr. 195/2002.

Dintre sancțiunile aplicate, 199 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 19 pentru nepurtarea centurii de siguranță și 23 pentru alte abateri.

Rezultatele acțiunilor jandarmilor brăileni

În perioada minivacanței principalele obiective ale Jandarmeriei Brăila au fost  creșterea gradului de siguranță al cetățenilor precum și asigurarea ordinii și liniștii publice.

Jandarmii brăileni, au fost prezenți în zonele aglomerate din municipiu și județ, în scopul prevenirii și combaterii faptelor antisociale, și au intervenit atunci când situația a impus acest lucru.

Au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, dintre care 9 au fost avertismente și 26 de amenzi în valoare totală de 12.800 lei.

Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61 din 1991, privind sancționarea faptele de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Totodată, pe timpul executării patrulelor în sistem integrat, au fost constatate 3 infracțiuni cu 3 autori.

În perioada 15-18 august a.c. au fost executate 14 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestările cultural-artistice și religioase, cu angrenarea a peste 310 jandarmi.

Misiunile au fost executate în mediul urban și rural, atât în mod independent, cât și în sistem integrat.

Zilnic au fost constituite echipaje de intervenție în măsură să acționeze în situații de urgență pentru combaterea faptelor antisociale și asigurarea unui climat de siguranță civică.

Pe timpul executării misiunilor din responsabilitate nu au fost înregistrate evenimente majore.

Au fost legitimate 162 de persoane din care un număr de 65 de persoane au fost verificate în baza de date eDAC.

În perioada următoare jandarmii brăileni vor continua acțiunile pentru prevenirea fenomenului contravențional și infracțional, asigurând ordinea și liniștea publică și fiind permanent alături de cetățeni, pentru siguranța acestora.

Misiunile pompierilor militari brăileni

Pe timpul desfășurării evenimentelor cultural-artistice dedicate Zilelor Municipiului Brăila și Zilei Marinei Române echipajele inspectoratului prezente la manifestări nu au fost solicitate să intervină în cazul producerii unor situații de urgență.

În perioada minivacanței pompierii militari brăileni au desfășurat 52 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 8 pentru limitarea și lichidarea incendiilor de vegetație uscată în localitățile Brăila, Însurăței, Traian, Lacu Sărat, Vărsătura și Latinu, 3 misiuni de asigurare a zonei unde s-au produs accidente rutiere cu acordarea de prim ajutor și transportul victimelor la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, o misiune de căutare-salvare a două persoane cu o barcă aflată în derivă pe fluviul Dunărea și pentru prelevarea unei substanțe lichide de culoare argintie dintr-o locuința din municipiul Brăila.

De subliniat faptul că la incendiile de vegetație uscată a fost afectată o suprafață de aproximativ 15 ha. și nu s-au înregistrat victime, iar cauzele care au dus la producerea acestora au fost stabilite ca fiind fumatul în locuri nepermise sau folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Obiectivul prioritar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila este și va rămâne permanent asigurarea nivelului maxim de protecție și siguranță a cetățenilor.

Specialiștii antidrog, acțiuni de prevenire

Specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată pentru consumul și dependența de droguri, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, au reprezentat atracții turistice, precum și în cadrul evenimentelor cu public numeros.

Astfel, cu prilejul ”Zilelor municipiului Brăila” specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila au desfășurat acțiuni preventive în comunitate, în sistem integrat, în Parcul Monument și în Grădina Publică din Brăila; au participat la instruirea organizatorilor și personalului implicat în desfășurarea evenimentelor organizate cu prilejul Zilelor municipiului Brăila și au transmis spoturi video de promovare a serviciilor de asistență a consumatorilor de droguri și de prevenire a consumului de droguri, spre a fi diseminate, pe panourile electronice de la evenimentele cu public numeros organizate de Primăria Brăila.

De asemenea, persoanele aflate în evidența centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog au primit suport de specialitate și asistență continuă.

Totodată, la linia telefonică verde, 11 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

CPECA Brăila  reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, pentru consumul și dependența de droguri, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să se adreseze direct centrului.

Mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile libere în siguranță și precizăm că, și în perioada următoare, vom continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistență integrată pentru consumul și dependența de droguri.

Mulțumim tuturor cetățenilor care au ales să se bucure într-un mod responsabil de activitățile organizate în spațiul public în această minivacanță și pentru faptul că au ținut cont de recomandările pe care IPJ Brăila, IJJ Brăila, ISU Dunărea Brăila și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila le-au transmis cu fiecare ocazie.

 Vă reamintim că ne puteți solicita sprijinul, ori de câte ori este nevoie, fie în mod direct, fie prin apelarea numărul unic de urgență 112.