COMUNICAT DE PRESĂ nr. 16/13.04.2023 Referitor: diseminare informații privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul Sărbătorilor Pascale

Astăzi, Instituția Prefectului-Județul Brăila a fost gazda unei acțiuni de diseminare a informațiilor privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul Sărbătorilor Pascale, acțiune derulată împreună cu purtătorii de cuvânt din partea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – inspector principal Elena Ostache, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila – sergent major Iconaru Andreea, ISU Dunărea Brăila – colonel Ștefan Stoian și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, Codrescu Nicoleta.

Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI: ”Este foarte important ca brăilenii care vor participa la ceremoniile religioase din această perioadă să se simtă în siguranță”

”Obiectivul general al planului de măsuri este creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și menținerea capacității de răspuns adecvate în domeniul situațiilor de urgență.  Măsurile și acțiunile desfășurate, precum și dispozitivele instituite se vor adapta, în corelare cu evoluția situației operative înregistrate la nivel județean. Ținând cont și de experiența anilor precedenți, când, în perioada Sărbătorilor Pascale, pe raza județului nu au fost înregistrate fapte grave, contra persoanei și patrimoniului, sau acte de tulburare a ordinii și liniștii publice, și în acest an efectivele care vor asigura ordinea publica vor fi prezente în stradă în număr cât mai mare pentru ca brăilenii care vor participa la ceremoniile religioase din această perioadă să se simtă în siguranță, atât pe stradă cât și în fiecare lăcaș de cult. Să ne bucurăm împreună de Sfintele Sărbători Pascale! ”, a transmis Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI.

Polițiștii brăileni, prezenți, zilnic, în zonele aglomerate

 

În perioada 14-17 aprilie 2023, peste 610 polițiști brăileni vor acționa în sistem integrat, alături de jandarmi și polițiști locali pentru liniștea cetățenilor, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc, pentru ca Sărbătorile Pascale să fie petrecute în siguranță.

Polițiștii își vor intensifica în aceste zile eforturile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pentru asigurarea unei intervenții adecvate în situații de urgență.

Cei mai mulți dintre colegii aflați la datorie în această perioadă, peste 400, sunt din structurile de ordine publică, iar 95 sunt polițiști de la rutieră.

Alături de aceștia, ca de fiecare dată, sunt în dispozitiv și colegi de la alte structuri – transporturi, investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă și polițiști de la arme, explozivi și substanțe periculoase.

Se va acționa în zona locașurilor de cult, centrelor comerciale, piețelor, teraselor pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, precum și pentru combaterea acelor fapte care încalcă normele în vigoare.

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți, zilnic, pe principalele artere rutiere și vor acționa pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fluidizarea traficului rutier, dar și pentru prevenirea producerii unor evenimente rutiere. Aceștia vor folosi aparate de măsurare a vitezei și aparatele etilotest, în vederea depistării șoferilor care încalcă legislația rutieră.

Pentru a petrece sărbătorile în siguranță, vă recomandăm:

– Manifestați grijă pentru banii și bunurile proprii (geantă, portmoneu, telefon mobil) atunci când vă aflați în spații aglomerate (la cumpărături, în piață, lăcașuri de cult), pentru a nu deveni ținta hoților de buzunare;

– În aglomerație, dacă vă simțiți bruscați, controlați-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment și priviți cu atenție persoanele din jurul dumneavoastră;

– Dacă vă deplasați după lăsarea întunericului, evitați zonele izolate sau neiluminate și purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor;

– Dacă părăsiți locuințele în această perioadă, asigurați-vă că ați încuiat bine ușile și ferestrele;

– Circulați cu atenție și respectați semnalele polițiștilor rutieri;

– NU conduceți sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive;

– Dacă vă deplasați în calitate de pietoni, circulați pe trotuare, traversați strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric și nu staționați pe partea carosabilă.

Nu uitați, atitudinea preventivă vă poate salva din multe situații neplăcute!

În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist, ori sunați la 112 – Apelul Unic de Urgență!

Jandarmii brăileni, prezenți în proximitatea bisericilor

În perioada 13 – 16 aprilie a.c., jandarmii brăileni vor asigura măsurile de ordine publică la evenimentele religioase prilejuite de Sărbătorile Pascale, iar prin măsurile pe care le-am pregătit, vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă aceste zile în siguranță.

Astfel, jandarmii brăileni vor asigura măsuri de ordine publică, atât independent, cât și în sistem integrat, la lăcașurile de cult din municipiu și județ, pe timpul desfășurării Deniilor și a serviciului religios dedicat Sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos.

Independent, colegii noștri vor fi prezenți în proximitatea a douăzeci și șapte de biserici, precum și în stațiunea balneoclimaterică Lacu Sărat, acolo unde se află Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” care atrage mii de credincioși, anual, în noaptea slujbei de Înviere.

De asemenea, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila vor acorda o atenție deosebită locurilor aglomerate, cum ar fi gări, autogări, centre comerciale, discoteci, piețe și altele, pentru a preveni și combate săvârșirea faptelor antisociale.

Recomandăm cetățenilor:

  • Să manifeste răbdare;
  • Să respecte indicațiile forțelor de ordine;
  • Să evite implicarea în conflicte de orice natură;
  • Să solicite sprijin prin sistemul unic de urgență 112, în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială;
  • Părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii, pentru a evita situațiile de rătăcire și pentru a preveni eventualele accidente;
  • Să acorde o atenție sporită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje).

Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila   

Pentru ca Sfintele Sărbători Pascale să fie petrecute în liniște, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a derulat verificări, pe linie preventivă, la lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra afluență mare de participare.

           Inspectorii de prevenire au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile și hidranții exteriori.

           Pe timpul slujbei de Înviere la Catedrala ”Nașterea Domnului” din municipiu și la  Mănăstirea ”SF. Pantelimon” din Stațiunea Lacu Sărat vor fi prezente echipaje ale inspectoratului cu câte o autospecială de stingere, iar la Mănăstirea ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Măxineni un echipaj cu o ambulanță SMURD.

           Având în vedere că în această perioadă mulți cetățeni participă la slujbele religioase, pentru prevenirea unor evenimente nedorite, pompierii brăileni readuc în atenția cetățenilor următoarele recomandări:

           – manifestarea prudenței la utilizarea lumânărilor și candelelor aprinse, pe timpul slujbelor religioase;

           – evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

           – aprinderea și așezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens, în exteriorul lăcașelor și la distanță de siguranță față de construcții sau elemente combustibile;

           – menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior dacă a fost depășită capacitatea construcției;

           – parcarea mașinilor în vecinătatea lăcașurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri;

           – în cazul izbucnirii unui incendiu în unitățile de cult, evacuarea din clădire trebuie făcută cu calm și în ordine, prioritate având copiii și persoanele în vârstă care necesită ajutor. Evenimentul trebuie anunțat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112, iar pentru stingerea incendiului în faza inițială trebuie utilizate stingătoarele de incendiu din dotarea lăcașului de cult.

           Obiectivul prioritar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila este și va rămâne permanent asigurarea nivelului maxim de protecție și siguranță a cetățenilor.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila: Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe

În perioada Sfintelor Sărbători Pascale, specialiștii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, pentru persoanele care se vor afla în zonele turistice sau de agrement, în locurile de cazare, în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber sau persoanelor care participă la evenimente cultural-artistice.

Premergător sărbătorilor prilejuite de Paștele Ortodox, specialiștii antidrog au realizat sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, adresate personalului angajat al unităților de cazare, restaurantelor, teraselor și barurilor, în incinta cărora au fost afișate, la loc vizibil, datele de contact ale Agenției Naționale Antidrog și ale centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog teritoriale.

De asemenea, au fost derulate activități de informare și conștientizare a riscurilor consumului de droguri în centrele de protecție ale DGASPC, pentru copiii instituționalizați.

În contextul zilelor libere ce urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă pentru că orice conflict minor poate escalada.

Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.

Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinților, prietenilor apropiați, persoanelor de încredere sau specialiștilor, pentru rezolvarea acesteia.

Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată, pentru consumul și dependența de droguri.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870070, să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgență 112, dacă starea de sănătate se agravează.

Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la  nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.

Vă dorim tuturor Sărbători Luminate, iar Învierea Domnului să vă găsească alături de cei dragi, cu bucurie, liniște și pace în suflet!

PAȘTE FERICIT!