Comunicat de presă nr. 13/30.04.2024 Referitor la: Măsuri de ordine și siguranță publică implementate în contextul sărbătorilor din perioada următoare

La sediul Instituției Prefectului Județul Brăila a avut loc o sesiune de informare, susținută de către purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, inspector principal de poliție, Elena Ostache, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, sergent major, Rodica Balaban, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, colonel Ștefan Stoian, precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, Codrescu Nicoleta.

Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI: ”Brăilenii trebuie să se simtă în siguranță”
Creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, dar și menținerea capacității de răspuns adecvate în domeniul situațiilor de urgență, reprezintă, ca de fiecare dată, obiectivul general al planului de măsuri aferent minivacanței de 1 Mai și Sărbătorile Pascale. Măsurile și acțiunile desfășurate, precum și dispozitivele instituite se vor adapta, în corelare cu evoluția situației operative înregistrate la nivel județean. Din fericire, în anii precedenți, pe raza județului nu au fost înregistrate fapte grave, contra persoanei și patrimoniului, sau acte de tulburare a ordinii și liniștii publice. Și în acest an efectivele care vor asigura ordinea publică vor fi prezente în stradă în număr cât mai mare pentru ca brăilenii să se simtă în siguranță, atât pe stradă cât și în lăcașurile de cult. Să ne bucurăm împreuna de minivacanța ce urmează! Sărbători binecuvântate”, a declarat Iulian TIMOFEI.

Minivacanța de Paști în siguranță, o prioritate a I.P.J. Brăila

În perioada 1-6 mai 2024, peste 1.000 de polițiști brăileni vor acționa în sistem integrat, alături de jandarmi și polițiști locali pentru liniștea cetățenilor, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc, pentru ca Sărbătorile Pascale să fie petrecute în siguranță.
Polițiștii își vor intensifica în aceste zile eforturile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pentru asigurarea unei intervenții adecvate în situații de urgență.
Se va acționa în zona locașurilor de cult, centrelor comerciale, piețelor, teraselor pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, precum și pentru combaterea acelor fapte care încalcă normele în vigoare.
Pentru că în mod tradițional, în minivacanța de 1 mai mulți români aleg să petreacă la munte sau la mare, numărul polițiștilor rutieri a fost suplimentat pe principalele artere de ieșire și intrare în județ pentru ca traficul rutier să se efectueze în siguranță.
Polițiștii rutieri vor acționa pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, produse pe fondul depășirii regimului legal de viteză, și a consumului de alcool ori a substanțelor psihoactive cu 49 de aparate radar și vor utiliza aparatele alcooltest și drugtest.
În aceste zile, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila va acorda prioritate misiunilor cu caracter preventiv și parteneriatului cu cetățenii, interesul nostru comun fiind de a avea parte de o minivacanță fără probleme și incidente grave.

Pentru a petrece sărbătorile în siguranță, vă recomandăm:
– Manifestați grijă pentru banii și bunurile proprii (geantă, portmoneu, telefon mobil) atunci când vă aflați în spații aglomerate (la cumpărături, în piață, lăcașuri de cult), pentru a nu deveni ținta hoților de buzunare;
– În aglomerație, dacă vă simțiți bruscați, controlați-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment și priviți cu atenție persoanele din jurul dumneavoastră;
– Dacă vă deplasați după lăsarea întunericului, evitați zonele izolate sau neiluminate și purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor;
– Dacă părăsiți locuințele în această perioadă, asigurați-vă că ați încuiat bine ușile și ferestrele;
– Circulați cu atenție și respectați semnalele polițiștilor rutieri;
– NU conduceți sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive;
– Dacă vă deplasați în calitate de pietoni, circulați pe trotuare, traversați strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric și nu staționați pe partea carosabilă.
Nu uitați, atitudinea preventivă vă poate salva din multe situații neplăcute!
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila sfătuiește cetățenii care intenționează să participe la manifestările publice ce se vor desfășura în această perioadă să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenție sporită modului de păstrare și asigurare a bunurilor și obiectelor personale și să evite conflictele de orice natură.
În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist, ori sunați la 112 – Apelul Unic de Urgență!

Jandarmii brăileni, prezenți în apropierea lăcașurilor de cult

În perioada 01-06 mai, echipajele Jandarmeriei Brăila vor asigura măsuri de ordine publică la manifestările religioase prilejuite de Sărbătorile Pascale, atât independent cât și în sistem integrat, la lăcașurile de cult din municipiu și județ, pe timpul desfășurării Deniilor și a slujbei religioase dedicată Sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos.
Colegii noștri împreună cu efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Constanța, vor fi prezenți în proximitatea a douăzeci și șase de biserici din municipiu și județ, precum și în stațiunea balneoclimaterică Lacu Sărat, acolo unde se află Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” care atrage mii de credincioși, anual, în noaptea Slujbei de Înviere.
De asemenea, în perioada minivacanței, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila vor acorda o atenție deosebită locurilor aglomerate, cum ar fi: gări, autogări, centre comerciale, pub-uri, piețe și altele, pentru a preveni și combate săvârșirea faptelor antisociale.
Vă recomandăm:
• Să manifestați răbdare;
• Să respectați indicațiile forțelor de ordine;
• Să evitați implicarea în conflicte de orice natură;
• Să acordați o atenție sporită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje);
• Părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii, pentru a evita situațiile de rătăcire și pentru a preveni eventualele accidente;
În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială apelați numărul unic de urgență 112, sau adresați-vă celui mai apropiat echipaj de jandarmerie ori poliție.

Pompierii militari brăileni, pregătiți să acționeze

În minivacanța prilejuită de Ziua Internațională a Muncii, pompierii militari brăileni sunt pregătiți să acționeze, cu mijloacele tehnice de intervenție din dotare pentru gestionarea situațiilor de urgență la care sunt solicitați.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila recomandă cetățenilor, care aleg să-și petreacă perioada următoare în natură, să respecte următoarele măsuri preventive:
– pregătiți focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autoritățile locale;
– respectați instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor afișate sau dispuse de personalul silvic și nu aprindeți focul în pădure;
– păstrați în apropiere o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetația uscată care s-ar putea aprinde;
– sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere și aprinderea focului la o distanță mai mică de 100 de metri față de liziera pădurii;
– supravegheați permanent copiii și nu-i lăsați să se joace cu focul!
– de asemenea, prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în condiții de siguranță și la distanțe care să nu permită propagarea flăcărilor la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la gospodăriile învecinate.
Conform Legii nr. 54 din 19 martie 2012 privind desfășurarea activităților de picnic, zonele special amenajate pentru activitățile de picnic sunt acele zone, aparținând domeniului public ori privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale, dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea activităților de picnic și în care aprinderea focului este permisă.
Pentru ca Sfintele Sărbători Pascale să fie petrecute în liniște și siguranță, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a derulat verificări, pe linie preventivă, la lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra afluență mare de participare.
Inspectorii de prevenire au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile și hidranții exteriori.
Pe timpul slujbei de Înviere la Catedrala ”Nașterea Domnului” din municipiu și la Mănăstirea ”SF. Pantelimon” din Stațiunea Lacu Sărat vor fi prezente echipaje ale inspectoratului cu câte o autospecială de stingere, iar la Mănăstirea ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Măxineni un echipaj cu o ambulanță SMURD.
Având în vedere că în această perioadă mulți cetățeni participă la slujbele religioase, pentru prevenirea unor evenimente nedorite, pompierii brăileni readuc în atenția cetățenilor următoarele recomandări:
– manifestarea prudenței la utilizarea lumânărilor și candelelor aprinse, pe timpul slujbelor religioase;
– evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
– aprinderea și așezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens, în exteriorul lăcașelor și la distanță de siguranță față de construcții sau elemente combustibile;
– menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior dacă a fost depășită capacitatea construcției;
– parcarea mașinilor în vecinătatea lăcașurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri;
– în cazul izbucnirii unui incendiu în unitățile de cult, evacuarea din clădire trebuie făcută cu calm și în ordine, prioritate având copiii și persoanele în vârstă care necesită ajutor. Evenimentul trebuie anunțat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112, iar pentru stingerea incendiului în faza inițială trebuie utilizate stingătoarele de incendiu din dotarea lăcașului de cult.
Obiectivul prioritar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila este și va rămâne permanent asigurarea nivelului maxim de protecție și siguranță a cetățenilor.

Recomandare Antidrog: Nu consumați alcool în exces și nici substanțe psihoactive!

În contextul minivacanței de 1 Mai și Sfintelor Sărbători de Paște, specialiștii antidrog din județul Brăila au desfășurat, în aceste zile, la nivel local, 13 activități de informare și prevenire a consumului de droguri.
În perioada următoare, la nivel național, vor fi intensificate activitățile, în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea consumului de droguri și acordarea de asistență specializată.
Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume alcool în exces și nici substanțe psihoactive, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit.
De asemenea, dacă observați în jurul dumneavoastră persoane care au nevoie de ajutor, nu ezitați să cereți sprijin, specialiștilor aflați în teren.
Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că acesta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu alte băuturi răcoritoare sau alcoolice și, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul, dacă posedă permis de conducere.
Totodată, sfătuim adulții să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în condus, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.
Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, în fiecare județ, pentru consumul și dependența de droguri.

În numele colegilor vă urăm, tuturor
PAȘTE FERICIT! SĂ NE BUCURĂM DE SFINTELE SĂRBĂTORI, ÎN COMUNIUNE ȘI SĂNĂTATE!