Succes în noul an școlar!

Succes în noul an școlar!

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia începerii noului an școlar

„Începe astăzi un nou an școlar, moment încărcat cu emoții și speranțe atât pentru elevi, cât și pentru dascăli și părinți, care, firesc, își doresc pentru copii cele mai bune condiții de învățământ pentru a le pune în valoare calitățile și a le asigura tuturor șanse egale în viață.

Ultimii ani au fost o provocare majoră pentru întreg învățământul românesc, pandemia obligând întregul sistem la o adaptare neașteptat de rapidă la era digitală. Minusurile care au ieșit la iveală în acel context în ceea ce privește capacitatea de modernizare a învățământului românesc încercăm să le corectăm printr-o nouă abordare a sistemului educațional din România, iar schimbările pe care le-am considerat necesare, cel puțin în acest moment, se reflectă în noile legi ale educației pregătite la nivelul Guvernului.

Ceea ce ne propunem prin aceste legi este să readucem învățământul românesc în top, pentru că avem o generație tânără cu mare potențial. Copiii și tinerii români au dovedit că știu și sunt dornici să facă performanță, iar responsabilitatea noastră, ca factori decizionali, este să le oferim condițiile pentru a se dezvolta în domeniile în care se simt cei mai buni. Prin modificările pe care le propunem în materie de învățământ preuniversitar, actul educațional trebuie să țină cont de potențialul și aptitudinile elevului, pentru a-i oferi fiecăruia șansa ca drumul pe care și-l va alege în viață să fie cel în care poate performa.

Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educație. Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului școlar și susținerii copiilor din medii defavorizate. Pentru reducerea decalajelor în nivelul de pregătire avem în vederea introducerea unor programe care să ajute la consolidarea cunoștințelor.

Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul ”România educată” necesită așezarea învățământului românesc pe principii noi care să asigure accesul la educație de calitate și să valorifice potențialul uman al României. Ca prim-ministru, rămân ferm angajat pentru concretizarea soluțiilor de sprijin pentru învățământul românesc, inclusiv prin alocarea fondurilor de care este nevoie.

Un rol extrem de important în acest proces revine și personalului din sistemul de învățământ. Avem multe exemple de oameni dedicați misiunii pe care și-au ales-o în viață, de a forma generațiile tinere, iar munca lor vedem deseori cum este răsplătită cu performanțe obținute de elevii lor în competiții de anvergură internațională.

Le mulțumesc pentru contribuția pe care o are fiecare dintre ei la recunoașterea învățământului românesc în lume, profesori și elevi deopotrivă!

La început de an școlar, vă urez, dragi elevi, succes și note bune!

Profesorilor le doresc ca activitatea didactică să le aducă cât mai multe satisfacții, iar pe părinți îi asigur că educația rămâne pe lista de priorități a acestui Guvern.”

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE,

cu ocazia începutului noului an școlar

Dragi elevi,

Stimați profesori și părinți,

Începutul anului școlar 2022-2023 ne găsește în fața unor noi provocări pe care sunt convins că le vom depăși împreună.

Obiectivul nostru, al tuturor, îl constituie asigurarea unui mediu educațional sigur care să ofere cele mai bune condiții de învățare copiilor noștri. Debutul anului școlar este, totodată, un moment care trebuie înțeles și asumat cu responsabilitate și seriozitate de toți cei implicați în procesul educațional.

Educația de bună calitate este esențială pentru viitorul unei țări, pentru evoluția României, pentru clădirea unui stat modern, la standarde europene și competitiv pe plan internațional.

Oamenii reprezintă una dintre resursele principale ale României. Ne mândrim cu cei care s-au remarcat, în țară sau în afara granițelor, prin inteligență, creativitate, perseverență, cu cei care obțin rezultate la competiții – indiferent de domeniul de activitate, cu cei care au curajul și puterea de a ridica ștacheta performanței.

Acestea sunt modelele de care țara noastră are nevoie pentru a crește!

Avem tineri de care suntem mândri și care demonstrează că educația stă la baza succesului oricărei inițiative. Fundamentul reușitei în viață este formarea adecvată și continuă, la orice vârstă și în orice etapă a vieții, care nu poate fi înlocuită cu nimic.

Asigurarea unui cadru optim desfășurării activităților educative presupune eforturi conjugate ale tuturor structurilor cu responsabilități în acest domeniu.

Vă suntem alături pe drumul formării, care nu este deloc simplu, dar care are farmecul lui.

Vă asigur că pentru Ministerul Afacerilor Interne siguranța instituțiilor de învățământ constituie o prioritate.

Efectivele MAI sunt parte a comunității, își asumă acest rol cu devotament și se implică activ și serios în protejarea dumneavoastră. Printre cele mai mari provocări pe care le întâlnim se numără prevenirea și combaterea violenței în școli, dar și a altor fapte ilegale ce ar putea afecta procesul de învățare.

Dincolo de perspectiva cooperării interinstituționale, siguranța tinerilor depinde, în mare măsură, de sprijinul familiilor, al profesorilor, dar și de responsabilitatea elevilor care, sunt sigur, că ne vor fi parteneri în acest efort.

Vă mulțumesc pentru încrederea acordată structurilor MAI și sunt convins că printr-o colaborare strânsă vom reuși să menținem școala drept un spațiu sigur, dedicat studiului și performanței educaționale.

Modernizarea României depinde de generațiile care se formează acum în școală, de modul în care le insuflăm respectul și atașamentul față de țară.

Tinerii curajoși, inteligenți, iubitori de valori și tradiții, formați astăzi în școli sunt cei care vor conduce România de mâine și care vor decide parcursul națiunii noastre.

Am mare încredere în generațiile care acum sunt pe băncile școlii, în puterea lor de a-și împlini visele, în seriozitatea și responsabilitatea lor. Am mare încredere în dascălii care și-au înțeles vocația și care au capacitatea să-i inspire și să le dea speranță într-un viitor mai bun, prin educație, celor care pășesc pragul școlii.

Tuturor – elevi și profesori – vă doresc succes în acest an școlar!

Ministrul Afacerilor Interne,

Lucian Nicolae BODE

Mesajul prefectului județului Brăila, Iulian TIMOFEI

” Anual, începutul lunii septembrie este așteptat cu multă nerăbdare de toți copii, adolescenți, părinți și cadre didactice. Elevii doresc să-și revadă colegii, să povestească amintiri din vacanță. Părinții retrăiesc alături de copiii lor emoția începutului unui nou an școlar și rememorează amintiri din perioada copilăriei, iar cadrele didactice așteaptă întâlnirea cu elevii pentru a-și putea îndeplini menirea lor de dascăli. Educația este darul cel mai de preț al fiecărui individ, aceasta ar trebui să fie deviza fiecărui elev, cadru didactic ori părinte.

Dragi copii, bine aţi revenit la şcoală după o vacanţă binemeritată ale cărei amintiri vă sunt proaspete în memoria afectivă. Intraţi acum într-un nou an şcolar, în care veţi descoperi lucruri noi, sprijiniţi şi îndrumaţi de dascălii voştri dragi. Munca aceasta nu va fi în zadar: satisfacţiile şcolare vor veni prin tot ce veţi dobândi bun şi folositor pentru mintea şi inima voastră. Trăim într-o lume aflată într-o expansiune accelerată a cunoaşterii şi civilizaţiei, cu care trebuie să ţinem pasul. Şcoala vă va ajuta prin tot ce învăţaţi, să aveţi instrumentele necesare pentru a face faţă la această provocare.

Dragi părinţi şi cadre didactice, roadele strădaniilor voastre vor fi motiv de bucurie dar și mândrie pentru noi toţi. De aceea vă invit să fim uniţi în efortul educaţional.

În calitate de prefect al judeţului Brăila, vă asigur de tot sprijinul meu şi al instituţiei pe care o reprezint și îmi doresc ca în acest an școlar parteneriatul școală-familie-comunitate locală să funcționeze pentru a sprijini tinerii în lungul drum al formării lor.

La început de an şcolar, vă urez tuturor multă sănătate, putere de muncă încununată cu satisfacţii și realizări care să devină realități în noul an școlar !

Mult succes și toate gândurile mele bune!”

Prefectul județului Brăila,

Iulian TIMOFEI