Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI a primit, astăzi, vizita reprezentanților Biroului regional Galați al Agenţiei Organizației Națiunilor Unite (ONU) – UNHCR

Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI a primit, astăzi, vizita reprezentanților Biroului regional Galați al Agenţiei Organizației Națiunilor Unite (ONU) – UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați). Întâlnirea a avut ca scop familiarizarea Instituției Prefectului cu rolul UNHCR în susținerea autorităților, precum și îmbunătățirea capacitații de răspuns și gestionare a situației cauzate de criza refugiaților din Ucraina. Delegația UNHCR a dorit să cunoască eforturile depuse de către autoritățile locale brăilene pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, context în care prefectul Iulian TIMOFEI i-a avut alături la această întâlnire pe șeful Biroului pentru Imigrări Brăila – Mircea Angelescu, inspectorul șef al ISU Dunărea Brăila – Ion Cristian, precum și pe inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean – Iulian Albăceanu, fiecare dintre aceștia prezentând, pe linia de competență, informări în acest sens.
În cadrul întrevederii de astăzi am pus bazele unei viitoare colaborări în cadrul căreia am convingerea că vor fi găsite soluții durabile pentru refugiații ucraineni care vor să își refacă viața. Sunt bucuros că eforturilor de până acum ale autorităților publice locale se alătură și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați – UNHCR, prin Biroul Regional Galați. Sprijinul internațional este oricând binevenit mai ales atunci când vorbim despre persoane vulnerabile care au fugit din fața războiului. Găsirea de soluții pe termen scurt și mediu pentru oamenii strămutați forțat, precum și coordonarea acțiunilor între instituțiile responsabile, constituie priorități pentru Instituția Prefectului în perioada următoare”, a declarat prefectul județului Braila, Iulian TIMOFEI.
De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a lansat o invitație membrilor delegației UNHCR – Biroul Regional Galați de a lua contact direct cu grupurile de refugiați aflați în Brăila în cadrul unor viitoare vizite la centrele de cazare din municipiu, dar și din județ.
La rândul său, șeful Biroului regional Galați al UNHCR, Desire Emmanuel Bateck s-a arătat încântat de eforturile concertate ale autorităților locale brăilene pe problematica refugiaților din Ucraina și și-a manifestat deschiderea pentru viitoare colaborări cu Instituția Prefectului-Județul Brăila.
În Europa Centrală, UNHCR lucrează pentru a se asigura că solicitanţii de azil au acces la teritoriu, la proceduri de azil echitabile şi eficiente, precum şi pentru condiţii decente de acomodare. UNHCR promovează, de asemenea, integrarea eficientă a refugiaţilor recunoscuţi în societăţile gazdă sau relocarea lor atunci când nu este posibil pentru ei să rămână în ţara care le-a acordat statut de refugiat. În conformitate cu mandatul său, agenţia ONU pentru Refugiaţi joacă, de asemenea, un rol activ în evaluarea problematicii apatridiei în regiune şi protecţia persoanelor apatride.