Comunicat de Presă nr 52/29.12.2022 Referitor la: Acțiuni comune și recomandări ale structurilor teritoriale MAI cu responsabilități pe parte de ordine publică

La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila a avut loc o sesiune de informare, susținută de către purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila IPJ Brăila, agent de poliție, Geanina Neculai, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, sergent major, Andreea Iconaru, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, colonel Stoian Stefan, precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, coordonator Nicoleta Codrescu.

Ori de câte ori s-a adus în discuție tema siguranță și ordine publică am insistat ca instituțiile cu responsabilități pe această linie să-și armonizeze măsurile și recomandările astfel încât cetățenii acestui județ să se simtă în siguranță. Acum, în pragul trecerii în Noul An, este cu atât mai important ca brăilenii, atât din municipiu, dar și din județ, să poată petrece așa cum se cuvine, fără incidente sau evenimente nedorite. Am să profit de această ocazie pentru a le ura tuturor un An Nou mai bun, cu reușite multiple pe toate planurile. La mulți ani!, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI.

Recomandările pompierilor brăileni

Echipajele de intervenție ale inspectoratului sunt, ca de fiecare dată, pregătite să răspundă solicitărilor brăilenilor. Sperăm să fie cât mai puține solicitări în perioada următoare, astfel încât trecerea dintre ani să fie sărbătorită în liniște.

Pentru ca acest fapt să devină realitate, revenim cu câteva recomandări.

În primul rând să se renunțe, pe cât posibil, la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice.

Reamintim cetăţenilor că pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori. Chiar și pentru materialele cu nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copii nu este indicată și poate fi periculoasă.

Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor/echipamentelor de încălzire.

Supravegherea permanentă și exploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire și de preparare a hranei.

Cu ocazia meselor festive organizate de Revelion, organizatorii trebuie să țină seama de numărul persoanelor participante, pentru a nu depăşi capacitatea maximă admisă, iar culoarele şi căile de evacuare să fie menţinute libere, să fie marcate şi iluminate corespunzator.

Parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru forţele de intervenţie

Și nu în ultimul rând, încercați să țineți permanent legătura cu persoanele vârstnice și singure, iar dacă aceștia nu răspund în momentul în care încercați să-i contactați, apelați prin numărul unic de urgență 112 serviciile profesioniste. Orice secundă contează!

Pompierii brăileni urează tuturor sărbători cu oameni fericiți!

În noaptea dintre ani, polițiștii alături de brăileni

În perioada 30.12.2022 – 02.01.2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea incidentelor în ultimele zile ale acestui an și în primele zile ale anului 2023!

Numărul poliţiştilor brăileni care vor acţiona în stradă a fost suplimentat, astfel 626 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, dar și de la alte structuri vor fi angrenați în acțiuni de prevenire, descurajare, dar și de combatere a faptelor antisociale.

Pe această cale, recomandăm tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a trece în noul an în siguranţă!

Astfel, asigurați-vă că încuiați locuința când plecați de acasă!

Nu folosiți materiale pirotehnice, decât în condițiile și în locurile permise de lege!

Aveți grijă de bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră când vă aflați în mulțime!

Nu consumați substanțe interzise și nu consumați alcool în exces! Nu vă lăsați angrenați în dispute verbale care pot degenera!

Dacă plecați în călătorie cu mașina, nu porniți la drum dacă sunteți obosiți. Adaptați permanent viteza la condițiile de drum și păstrați distanța corespunzătoare între vehicule!

Pe linia controalelor cu scop preventiv, polițiștii desfășoară acțiuni în piețe, târguri și centre comerciale pentru identificarea agenților economici care încalcă legislația din domeniu.

De asemenea, în vederea prevenirii situațiilor de risc pentru populație, polițiștii continuă și controalele privind legalitatea operațiunilor cu articole pirotehnice, în cadrul acțiunii ”Foc de artificii”.

În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist, ori sunați la 112 – Apelul Unic de Urgență! LA MULȚI ANI!

Măsuri de ordine publică în contextul zilelor libere prilejuite de Revelion

A mai rămas puțin timp până la trecerea în Noul An și, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră ați stabilit deja cum și unde veți petrece noaptea de Revelion. Noi ne vom afla în stradă, ca de fiecare dată, gata să venim în sprijinul cetățenilor care ne solicită ajutorul.

Astfel, în contextul zilelor libere prilejuite de Noul An, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila își va suplimenta efectivele din teren, pentru a răspunde prompt solicitărilor.

În noaptea de Revelion, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică, alături de echipajele Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila și Poliției Locale Brăila, la concertul în aer liber organizat de autoritățile publice locale, în Piața Independenței din municipiu. Totodată, colegii noștri se vor asigura că focul de artificii din localitatea Ianca pregătit de administrația locală își va atinge scopul, acela de a marca trecerea dintre ani, iar cei care se vor afla în centrul orașului, la miezul nopții, vor fi în siguranță.

Prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională este o prioritate pentru echipajele de jandarmerie aflate în teren. În acest sens, venim și cu câteva recomandări:

  • Evitați implicarea în conflicte de orice natură
  • Solicitați sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, în cazul în care sunteți martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială.

        De asemenea, reamintim că deținerea, comercializarea și folosirea neautorizată a oricăror materiale pirotehnice este interzisă, iar în prezent, la nivelul Jandarmeriei, sunt în derulare mai multe acţiuni pentru depistarea celor care nu respectă legislația în vigoare. Nu trebuie ignorat nici pericolul la care vă expuneți dacă alegeți să folosiți pe cont propriu materiale pirotehnice destinate a fi utilizate doar de către personal specializat! Acestea pot provoca răni și chiar incendii, iar animalele de companie sunt, la rândul lor, afectate. Lăsați spectacolele de focuri de artificii de la miezul nopții în seama pirotehnicienilor mandatați de autorități!

        Jandarmeria Brăila vă urează „La mulți ani!” și să ne revedem cu bine în Noul An!

Vă încurajăm să petreceti timp de calitate alături de familie și prieteni!

Sfârșitul de an ne oferă prilejul de a reflecta la realizările din anul acesta și la ceea ce ne propunem pentru noul an.

Astfel, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila mulțumesc tuturor cetățenilor care au dat dovadă de responsabilitate și implicare în activitățile de prevenire antidrog, precum și celor care au conștientizat pericolul la care se expun atunci când consumă substanțe psihoactive fără o minimă informare și care au apelat la serviciile de consiliere și asistență specializată.

În continuare, specialistii antidrog vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială pentru consumul şi dependența de droguri.

Pentru ca în aceste zile să fiți în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și să solicitați ajutor atunci când dumneavoastră sau persoanele apropiate sunt în pericol.

Totodată, atunci când sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandăm să nu interveniți, să rețineti cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112.

De asemenea, vă reamintim că un consum excesiv de alcool sau substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere. De asemenea, unele droguri încetinesc viteza de reacție în anumite situații limită, ivite brusc.

Nu în ultimul rând vă reamintim  că cele mai frumoase amintiri sunt cele petrecute alături de persoanele dragi. Vă încurajăm să petreceți timp de calitate alături de familie și prieteni și, dacă observați că aceștia au nevoie de ajutor specializat, sa-i îndrumați către specialiști.

Echipa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila vă urează un An Nou cu multe bucurii şi împliniri! La mulţi ani!