Comunicat de Presă nr 51/22.12.2022 -Referitor la: Acțiuni comune și recomandări ale structurilor teritoriale MAI cu responsabilități pe parte de ordine publică

Referitor la: Acțiuni comune și recomandări ale structurilor teritoriale MAI cu responsabilități pe parte de ordine publică

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila a avut loc o sesiune de informare, sustinute de către purtătorii de cuvânt ai IPJ Brăila, inspector de poliție, Elena Ostache, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, sergent major, Andreea Iconaru, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, căpitan Neacșu Florina, precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, comisar șef de poliție Vlad Axinciuc.

De altfel, în cursul zilei de ieri, prefectul județului, Iulian TIMOFEI, a condus lucrările unei ședințe comune cu reprezentanții IPJ, ISU, IJJJ, precum și ai Poliției Locale, subiectul fiind armonizarea măsurilor pe parte de ordine publică, care vor fi implementate, în municipiu, dar și în județ, stabilite pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă.

” Siguranța cetățenilor constituie o prioritate a Instituției Prefectului și a întregului sistem de ordine publică din județul nostru. Toate cele 4 instituții cu atribuții pe parte de ordine și siguranță publică vor acționa cu efective sporite, vor fi vizibile, astfel încât brăilenii din municipiu și din județ să se simtă în siguranță pe perioada Sărbătorilor de Iarnă. Urez brăilenilor momente plăcute alături de cei dragi. La mulți ani! Vacanță plăcută și în siguranță!”, a declarat Iulian TIMOFEI

Polițiștii brăileni, măsuri suplimentare pentru Sărbători în siguranță

        Ca de fiecare dată, înainte de o minivacanță prilejuită de sărbători, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unor evenimente grave și pentru a asigura intervenția rapidă în situații de pericol, astfel încât toți cetățenii să își petreacă Sărbătoarea Nașterii Domnului în liniște.

Astfel, se vor afla la datorie în serviciul comunității 458 de polițiști, dintre care 326 sunt polițiști de ordine publică, 62 de polițiști de la rutieră și 70 de la  celelalte structuri.

În această perioadă principale priorități ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila sunt:

 • Asigurarea unui răspuns eficient și rapid în sprijinul cetățenilor în cazul producerii de evenimente;
 • Implementarea din timp a măsurilor necesare pentru evitarea unor blocaje pe rutele despre care se cunoaște că se aglomerează în această perioadă a anului;
 • Asigurarea unei prezențe active a dispozitivelor de ordine publică pentru prevenirea faptelor antisociale și a infracțiunilor grave.

Totodată, pe această cale recomandăm cetățenilor:

 • Având în vedere temperaturile scăzute, îmbrăcați-vă corespunzător și evitați expunerea îndelungată la frig;
 • Manifestați atenție sporită în special față de copii, persoanele bolnave cronic și față de cele în vârstă, care sunt vulnerabile în astfel de perioade;
 • Înainte de a pleca la drum, informați-vă cu privire la condițiile de trafic și la starea vremii. Nu uitați că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!
 • Pentru a evita situațiile de pericol, recomandăm șoferilor să renunțe la deplasări pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă, totuși circulă pe rute cu probleme, să respecte indicațiile agenților de circulație.
 • Asigurați-vă că încuiați locuința când plecați de acasă!
 • Aveți mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflați la piață, în magazine, dar și în mijloacele de transport în comun!
 • Nu folosiți materiale pirotehnice, decât în condițiile și în locurile permise de lege.
 • În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist, ori sunați la 112 – Apelul Unic de Urgență!

Peste 60 de polițiști rutieri vor fi în stradă pentru a veni în ajutorul conducătorilor auto, precum și pentru fluidizarea circulației, evitarea blocajelor și prevenirea accidentelor grave. Având în vedere că valorile de trafic vor fi crescute în această perioadă, ca în orice minivacanță, rugăm conducătorii auto să manifeste înțelegere și mai ales răbdare față de ceilalți participanți la trafic.

Pentru descurajarea șoferilor care, în ciuda pericolului, vor apăsa prea mult pedala de accelerație, echipajele de poliție rutieră vor acționa zilnic cu aparatele radar din dotare.

Tot pe linia controalelor cu scop preventiv, polițiștii desfășoară acțiuni în piețe, târguri și centre comerciale pentru identificarea agenților economici care încalcă legislația din domeniu, iar acestea vor continua și în perioada următoare.

De asemenea, în cadrul acțiunii ”Foc de artificii”, vor fi efectuate controale privind legalitatea operațiunilor cu articole pirotehnice, pentru a preveni situațiile de risc pentru populație.

Polițiștii brăileni recomandă tuturor cetățenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecție pentru a petrece sărbătorile de Crăciun în siguranță!

SĂRBĂTORI FERICITE!

Jandarmii brăileni, prezenți pe stradă, mai ales în locurile aglomerate

        Pe timpul sărbătorilor prilejuite Nașterea Domnului Iisus, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila va suplimenta efectivele prezente în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine, siguranță și liniște publică, dar și pentru prevenirea incidentelor și a faptelor ilegale.

De asemenea, jandarmii vor acorda o atenție deosebită locurilor aglomerate, cum ar fi gări, autogări, centre comerciale, discoteci, piețe și altele, pentru a preveni și combate săvârșirea faptelor antisociale.

Un alt obiectiv prioritar pentru această perioadă este verificarea cu strictețe a respectării legislației referitoare la regimul materialelor pirotehnice. Vor fi desfășurate acțiuni pentru atragerea atenției asupra pericolelor la care se expun cei care utilizează neautorizat materiale pirotehnice. Reamintim că deținerea, comercializarea și folosirea neautorizată a oricăror astfel de materiale este interzisă.

Recomandăm cetățenilor:

 • Să evite implicarea în conflicte de orice natură;
 • Să solicite sprijin prin sistemul unic de urgență 112, în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială;

Suntem pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor!

Jandarmeria Brăila vă urează Crăciun fericit și liniștit alături de cei dragi!

Recomandările ISU Brăila, pentru sărbători în siguranță

Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi, iar amintirea acestor momente nu trebuie să fie umbrită de tragedii sau alte evenimente care ne pot pune viața în pericol.

În afara măsurilor dispuse la nivel operativ , o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, sunt desfășurate acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

Chiar dacă perioada Crăciunului este aglomerată pentru toată lumea, NU trebuie să neglijăm respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de  Urgență ”Dunărea” al județului Brăila vă recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 1. Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.
 2. Este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun. Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului.
 3. O situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!

Pompierii vă urează sărbători liniștite, lipsite de evenimente care să vă pună în pericol viața sau bunurile! Crăciun fericit!

Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila

În perioada Sărbătorilor de Iarnă, specialiștii C.P.E.C.A. Brăila continuă desfășurarea activităților specifice, de informare, conștientizare și asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul și dependența de droguri.

Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să evitați tentațiile nesănătoase și să cereți ajutor atunci când dumneavoastră sau persoanele apropiate sunt în pericol.

Dacă participați la petreceri, vă amintim să nu consumați băuturi din sticle desfăcute și să supravegheați prepararea băuturilor solicitate, sa fiți atenți la prieteniile ocazionale și să nu dați curs conflictelor spontane.

Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Acestea acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzațiile și percepțiile, atenția, gândirea, imaginația, voința; generează tulburări în întreaga viață afectivă, emoțională, dar și în comportamentul celor ce le consumă.

Vă reamintim că și cele mai ușoare droguri rămân în lichidele biologice – salivă sau sânge timp de 14 zile.

Pentru că urmează și vacanța școlară, reamintim părinților să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenți la modificările de comportament și dispoziție, să acorde o atenție sporită prietenilor copilului lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, să găsească activități comune și să comunice eficient pentru a oferi copiilor un sprijin real în fața problemelor.

Pentru situații deosebite, cetățenii sunt rugați să sune la numărul unic de urgență 112.

Permiteți-mi ca în final să urez tuturor, în numele echipei Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, Sărbători Binecuvantate!