Comunicat de Presă nr 47/29.11.2022

Referitor la: Acțiuni comune ale structurilor teritoriale MAI cu responsabilități pe parte de ordine publică

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila a avut loc o sesiune de declarații de presă, sustinute de către purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, sergent major, Andreea Abăseacă, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, inspector Elena Ostache, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, colonel Ștefan Stoian, precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, coordonator Nicoleta Codrescu.

De altfel, în cursul acestei dimineți, prefectul județului, Iulian TIMOFEI, a condus lucrările unei ședințe comune cu reprezentanții IPJ, ISU, IJJJ, precum și ai Poliției Locale, subiectul fiind prezentarea și armonizarea măsurilor pe parte de ordine publică, care vor fi implementate, în municipiu, dar și în județ, stabilite pentru perioada weekendului prelungit 30 noiembrie – 4 decembrie.

”Am primit asigurări că toate cele 4 instituții cu atribuții pe parte de ordine și siguranță publică vor acționa cu efective sporite, vor fi prezente în stradă, vor fi vizibile, astfel încât brăilenii din municipiu și din județ să se simtă în siguranță pe perioada manifestărilor publice anunțate în mini-vacanța de Sf. Andrei și Ziua Națională a României. Siguranța cetățenilor constituie o prioritate a Instituției Prefectului și a întregului sistem de ordine publică din județul nostru. Urez brăilenilor momente plăcute alături de cei dragi și îi invit să participe la acțiunile organizate în această perioadă.

Cu ocazia Zilei Naționale a României le urez tuturor un sincer și călduros La mulți ani! Vacanță plăcută și în siguranță!”, a declarat Iulian TIMOFEI

Polițiștii brăileni, măsuri suplimentare pentru o minivacanţă în siguranţă

        Pentru ca cetăţenii să se bucure în linişte şi siguranţă de Sărbătoarea Sfântului Andrei și celebrarea Zilei Naționale a României, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost dispuse măsuri suplimentare, astfel încât 647 de polițiști brăileni vor fi în stradă,  în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie.

Din totalul poliţiştilor angrenaţi, 452 sunt poliţişti de ordine publică, 114 poliţişti de la rutieră și 81 de la celelalte structuri, în serviciul comunităţii, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Astfel, poliţiştii brăileni sunt la datorie, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, pentru prevenirea faptelor antisociale, a incidentelor grave, pentru a asigura fluența traficului și pentru a interveni în sprijinul cetățenilor în caz de nevoie.

În acest sens, vor fi asigurate măsuri pentru menținerea ordinii publice în locuri aglomerate și în proximitatea adunărilor publice, scopul nostru fiind prevenirea faptelor antisociale.

Poliţia rutieră va acţiona pe raza întregului județ, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor  specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Precizăm faptul că, la data de 1 decembrie, pe raza municipiului Brăila, în intervalul orar 09:00-11:00, se va desfășura Ceremonialul Oficial dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României, având ca punct culminant defilarea blocului de Paradă și defilarea Muzicii Militare, fiind restricționat traficul în totalitate pe Calea Călărașilor, între Bariera Călărașilor și Bulevardul Independenței.

Totodată, polițiștii din cadrul Biroului Rutier și Biroului Ordine Publică, împreună cu Poliția Locală Brăila, vor acorda sprijin de specialitate structurilor participante la parada ce va avea loc în cadrul Ceremonialul Oficial dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila sfătuieşte cetăţenii care intenţionează să participe la manifestările publice ce se vor desfăşura în această perioadă să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale şi să evite conflictele de orice natură.

Pentru o călătorie sigură în condiţiile scăderii temperaturilor şi apariţiei fenemenelor meteo specifice anotimpului rece, poliţia rutieră recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie, să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere şi să respecte următoarele reguli de conduită preventivă:

– Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece.

– Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

– Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

– Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi cele de climatizare/degivrare.

– Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

– Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

– Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.

– Nu folosiţi telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”. Totodată, evitaţi să conduceţi dacă sunteţi obosiţi şi nu consumaţi alcool!

–  Pietonilor le recomandăm să-și sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. Traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.

Poliţiștii brăileni recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece minivacanța de 1 Decembrie în siguranţă!

Recomandările ISU Brăila, pentru sărbători în siguranță

Premergător şi pe timpul minivacanţei din perioada 30 noiembrie – 5 decembrie, efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila desfăşoară activităţi menite să asigure protecţia şi siguranţa cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea afecta viaţa şi bunurile comunităţii

Echipajele de intervenţie vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu cei din cadrul autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare.

Urgenţele medicale vor fi asigurate în sistem integrat, zilnic, prin intermediul  echipajelor SMURD şi al echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. În ultimele două săptămâni, inspectorii de prevenire au desfășurat  acțiuni de control inopinat la obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare.

        De asemenea, pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, acțiunile de control și verificare vor continua la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

RECOMANDĂRI

Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură.

În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţiile învecinate.

O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, la îndemâna cărora nu trebuie lăsate mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență (incendii, ger, viscol, alte fenomene meteorologice extreme etc.) pot fi consultate prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/

Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!

Cu această ocazie, le dorim tuturor brăilenilor să aibă parte de zile plăcute şi liniştite, asigurându-i totodată că pompierii militari sunt la datorie şi sunt pregătiţi să intervină în orice moment.

Jandarmii brăileni, prezenți pe stradă cu efective sporite

        Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele care vor avea loc în spațiul public, în municipiu și județ.

        Astfel, ne vom asigura că cetățenii care aleg să rămână în Brăila pe perioada minivacanței de 1 Decembrie și să participe la manifestările din spațiul public vor fi în siguranță.

        Sărbătoarea Sfântului Andrei, considerată și startul sărbătorilor de iarnă, va marca și începutul misiunilor jandarmilor brăileni. Începând cu data de 30 noiembrie și până pe 11 decembrie, echipajele noastre vor fi prezente în zona desfășurării Târgului de Iarnă organizat în parcarea Primăriei Municipiului Brăila.

        De Ziua Națională a României, jandarmii vor fi prezenți atât în blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne, cât și în zona desfășurării ceremoniei militare, pentru a se asigura că participanții se vor bucura în siguranță de activitățile pregătite de autoritățile locale. Și, conform tradiției locale, Primăria Brăila va oferi mai multe porții de mâncare, în dimineața zilei de 1 Decembrie, ocazie cu care recomandăm cetățenilor să respecte indicațiile jandarmilor și să manifeste răbdare.

        Tot pe 1 Decembrie, dar începând cu ora 16:30, va avea loc Parada Portului Popular, a Datinilor și Tradițiilor de Iarnă, pe traseul Calea Călărașilor (IMB) – Bariera Călărașilor – Piața Independenței. Parada va fi urmată de un spectacol de datini și colinde susținute de ansambluri tradiționale. Ulterior, parada se va desfășura și în currsul zilei de sâmbătă, 3 decembrie, pe traseul Dispecerat Braicar – str. Pietății – str. Școlilor – Bariera Călărașilor – Piața Independenței. În tot acest timp, colegii noștri vor asigura măsurile de siguranță pentru participanți și spectatori.

        Ziua de duminică, 4 decembrie, ne va găsi alături de credincioșii care vor participa la procesiunea cu sfintele moaște pe traseul Calea Călărașilor – strada Ana Aslan – Biserica Sfântul Ierarh Nicolae . Echipajele Jandarmeriei vor râmâne în zona lăcașului de cult și în zilele de luni, 5 decembrie, și marți, 6 decembrie, pe parcursul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea patronului spiritual al municipiului Brăila.

Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila

Cu ocazia minivacanței de 1 Decembrie, reamintim tuturor cetățenilor că cele mai frumoase amintiri sunt clipele petrecute alături de cei dragi, în sigurantă.

În contextul zilelor libere ce urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă cu acestea. Orice conflict minor poate escalada.

Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive.

Părinţii sunt sfătuiţi să petreacă mai mult timp alături de copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită prietenilor  copilului lor, atât din viața reală cât și din mediul virtual, să găsească activităţi comune și să comunice eficient pentru a oferi copiilor un sprijin real în fața problemelor pe care le au.

Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă legată de consumul de substanțe, cu care se confruntă, să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.

Reamintim faptul că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă gratuit, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri. Îndrumăm populaţia să apeleze Tel. Verde: 0 800 8 700 700 sau să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din județul Brăila.

Pentru situații deosebite, dacă starea de sănătate se agravează, cetățenii sunt îndemanți să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Permiteti-mi că la final să urez tuturor românilor un sincer ”La mulți ani” cu ocazia Zilei naționale.