Comunicat de presă nr. 36 din 08.08.2023 Referitor la: Recomandări diseminare informații privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul minivacanței de Sfânta Maria și Zilele Municipiului Brăila

SIGURANȚĂ LA ZILELE MUNICIPIULUI BRĂILA

          Astăzi, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila a fost gazda unei acțiuni de diseminare a informațiilor privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul Zilelor Municipiului Brăila, Ziua Marinei Române și a weekendului prelungit prilejuit de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, acțiune derulată împreună cu purtătorii de cuvânt din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila – sergent major Andreea Iconaru, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – inspector principal Elena Ostache, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila – colonel Ștefan Stoian precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, Nicoleta Codrescu.

  • Instituția Prefectului asigură, potrivit competențelor, coordonarea măsurilor de gestionare a climatului de ordine publică și situațiilor de urgență. În acest context, Prefectul județului, Iulian Timofei a reiterat necesitatea ca efectivele să fie prezente pe stradă într-un număr mare, să fie vizibile, astfel încât brăilenii să se simtă în siguranță.
  • maj. Andreea Iconaru – Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila:

„În câteva ore, municipiul Brăila intră în atmosferă de sărbătoare! Manifestările dedicate Zilelor Municipiului Brăila vor debuta în această seară, pe scena de pe Esplanada Dunării. De asemenea, în perioada 08 – 15 august, sunt programate și alte evenimente cultural-artistice, în zone din municipiu, precum Centrul Istoric, Parcul Monument și Grădina Publică.

          Pentru ca toți participanții la aceste manifestări să fie în siguranță, în cursul zilei de luni, 07 august, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila a avut loc o ședință de cooperare cu reprezentanții instituțiilor implicate în executarea misiunii de asigurare a ordinii publice în contextul Zilelor Municipiului Brăila.

          Jandarmii brăileni, împreună cu polițiști, pompieri și polițiști locali se vor afla alături de cetățeni, pe parcursul celor opt zile de sărbătoare locală.

          Astfel, misiunea de asigurare începe în această seară, în zona scenei de pe Esplanada Dunării, odată cu Festivalul Internațional de Folclor „Lină Chiralină”. Timp de patru zile, iubitorii de muzică folclorică se pot bucura de programul artistic pregătit de organizatori, iar la nevoie pot apela cu încredere la forțele de ordine aflate în apropiere.

          Vineri, 11 august, jandarmii vor însoți participanții la parada portului popular, pentru siguranța acestora, în condițiile în care va fi ocupată și o parte a carosabilului.

          Misiunea de asigurare continuă pe Faleza Dunării și în următoarele zile, respectiv sâmbătă, duminică, luni și marți, unde vor concerta artiști cunoscuți din industria muzicii ușoare românești. În atenția forțelor de ordine se vor afla și celelalte zone din municipiu – Parcul Monument și Grădina Publică – unde vor avea loc spectacole de teatru și muzică.

          Marți, 15 august, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la manifestările dedicate Zilei Marinei Române. Acestea se vor desfășura, ca în fiecare an, pe Faleza Dunării, vizavi de Moara Violatos.

          Misiunile de asigurare a ordinii publice se vor extinde și în județ, unde vor avea loc Ziua Comunei Ulmu (12 august), Ziua Comunei Mărașu (13 august), Bâlciul Tradițional și Balul Țigănesc în comuna Dudești (15 august).

Le recomandăm tuturor cetățenilor care vor lua parte la activitățile cultural-artistice din municipiu și județ:

– să nu se implice în incidente care ar putea tulbura ordinea și liniștea publică;

– să se delimiteze de orice formă de violență fizică sau verbală;

– să acorde o atenţie sporită bunurilor şi obiectelor personale;

– copiii trebuie supravegheați permanent, deoarece există riscul rătăcirii;

– dacă sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul forțelor de ordine din proximitate ori să apeleze numărul unic de urgență 112”.

  • pr. de poliție Elena Ostache – Inspectoratul de Poliție Județean Brăila:

          „Polițiștii brăileni sunt pregătiți să acționeze pentru prevenirea oricăror incidente aflate în competența de gestionare, să intervină prompt și cu profesionalism în sprijinul cetățenilor, astfel încât Zilele Municipiului Brăila, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și Ziua Marinei să fie celebrate în siguranță!

În perioada 08-15 august a.c., efectivele au fost suplimentate, astfel că polițiștii împreună cu jandarmii vor asigura o prezență vizibilă pe raza municipiului Brăila, în toate zonele de desfășurare a manifestărilor, pentru prevenirea oricăror incidente antisociale dar și pentru a interveni într-o manieră promptă în cazul unor posibile situații care se află în competența de gestionare a poliției.

De asemenea, polițiștii vor acționa în sistem integrat și în județ pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, unde la data de 12 august a.c. vor avea loc zilele comunei Ulmu, pe 13 august ale comunei Mărașu și pe 15 august în comuna Dudești.

În acest sens, vor fi asigurate măsuri pentru menținerea ordinii publice în locuri aglomerate și în proximitatea adunărilor publice, scopul nostru fiind prevenirea faptelor antisociale.

Totodată, polițiștii rutieri vor acționa permanent pentru fluidizarea traficului rutier și vor desfășura constant verificări în trafic atât în municipiu cât și în județ.

Scopul urmărit în cadrul acestor filtre rutiere nu este acela de a aplica sancțiuni contravenționale, ci de a identifica și extrage din trafic acele persoane care prin inconștiență sau nepăsare, urcându-se la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor, reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

De menționat este faptul că în această perioadă, pe raza municipiului Brăila, vor fi instituite mai multe restricții de trafic, respectiv:

– la data de 11 august, începând cu ora 18:30, se va desfășura ”Parada Portului Popular” fiind restricționat traficul pe traseul strada Pietății- Calea Călărașilor, până în zona Primăriei Municipiului Brăila.

– la data de 15 august, începând cu ora 20:30 va avea loc ”Retragerea cu torțe”  sens în care vor fi instituite restricții de circulație din zona Primăriei Municipiului Brăila – Calea Călărașilor până la intersecția cu Aleea Cocorilor.

 În scop preventiv, vor fi prezenți și polițiștii Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității și Biroului Siguranța Școlară din cadrul I.P.J. Brăila, care împreună cu reprezentații Agenției Naționale Antidrog vor desfășura activități de informare și conștientizare a tinerilor cu privire la efectele și consecințele consumului de droguri.

De asemenea, menționăm că polițiștii specializați în combaterea traficului şi consumului de droguri vor acționa pe toată perioada desfășurării manifestărilor.

Participanților le dorim multă distracție, însă și responsabilitate, pentru ca fiecare zi să fie una în siguranță!”

  • Ștefan Stoian – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila:

„Pe timpul desfășurării evenimentelor cultural-artistice dedicate Zilelor Municipiului Brăila și Zilei Marinei Române organizate de Primăria Municipiului Brăila în colaborare cu Instituția Prefectului-județ Brăila, Consiliul Județean Brăila și Flotila Fluvială, în perioada 08 – 15.08.2023, echipaje din cadrul inspectoratului vor asigura respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor și realizarea intervenției în cazul producerii unor situații de urgență.

Zilnic, în aceste zone, vor fi prezente echipaje de prim ajutor medical, iar în data de 15 august, la manifestări vor fi prezente și echipa de scafandrii, un echipaj de intervenție cu o autospecială de stingere.

În caz de nevoie, forţele şi mijloacele aflate în dispozitiv pot fi suplimentate cu efective și tehnică de intervenție aflate în subunitățiile inspectoratului.

Având în vedere că, la aceste manifestații se preconizează un aflux mare de persoane, pompierii recomandă respectarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență, astfel:

– nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;

– nu aruncați la întâmplare țigările aprinse. Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate;

– nu blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor sau accesul la hidranții exteriori.

– în cazul producerii unui incendiu, păstrați-vă calmul și părăsiți incinta în care vă aflați, într-un mod organizat. Respectați întotdeauna recomandările forțelor de ordine, sau a organizatorilor evenimentului, pentru a rămâne în siguranță.

Pentru modul de comportare în diferite situații de urgență puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro ”.

  • Nicoleta Codrescu – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila:

„În contextul Zilelor Municipiului Brăila, precum si a minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile consumului de droguri.

Activitățile vor avea loc atat in  în spațiile recreaționale aglomerate, precum și la evenimentele cu public numeros dedicate acestor zile.

          Recomandăm persoanelor participante să petreacă în siguranță, să  nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim tuturor că Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri”.

Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță! La mulți ani tuturor brăilenilor!