Comunicat de presă nr 33/21.07.2023 privind MĂSURI DE PREVENIRE A POPULAȚIEI PENTRU PERIOADELE CANICULARE

Recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei:

  • Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
  • Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00;
  • Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
  • Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);
  • Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
  • Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
  • Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
  • Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
  • Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
  • Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
  • Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
  • Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  • Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
  • Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se vor reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

RECOMANDĂRI GENERALE ÎN CAZUL INSTITUIRII CODURILOR

GALBEN SAU PORTOCALIU

  1. a) evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
  2. dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
  3. ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
  4. dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2 – 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
  5. purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
  6. pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
  7. beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
  8. nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
  9. evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
  10. consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  11. evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);
  12. aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
  • păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

    Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

  • închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
  • ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
  • deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
  • stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;
  • închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECŢIUNI CRONICE

 

  1. crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  2. hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;
  3. alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete;
  4. se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
  5. este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
  6. se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale naturale precum şi pălăriuţă de protecţie pe cap;
  7. persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului;
  8. menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.

RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITĂŢILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT

 

  1. a) acestea vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii
  2. b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe preparate în casă fără adaus de conservanţi;
  3. este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;
  4. utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale naturale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 

RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI

 

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

  1. reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  1. alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

                Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  1. asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
  2. asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  3. asigurarea de duşuri.

RECOMANDĂRI GENERALE ÎN CAZUL INSTITUIRII CODULUI ROŞU

 

  • reduceţi deplasările la cele esenţiale;
  • nu vă deplasaţi între orele 11.00 – 18.00;
  • consumaţi lichide între 2 – 4 litri / zi;
  • nu consumaţi alcool;
  • dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă;
  • nu scoateţi copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineaţa şi după ora 20.00;
  • evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase;
  • folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.