Comunicat de Presă nr. 3/11.01.2023 referitor la: fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Fluviul Dunărea, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni

Urmare a informării transmisă, în cursul acestei seri, de către Direcția de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Fluviul Dunărea, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul Județului, Iulian TIMOFEI a convocat astăzi, 11 ianuarie, la ora 20.30, o ședință de lucru cu reprezentanții conducerii Direcția de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila.

”Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator «Clostridium Perfringens» să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:

  • evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea,
  • evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea,
  • în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat Iulian TIMOFEI.

De asemenea, sursa citată a precizat că, până la acest moment, nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică.

Începând cu data de 12 ianuarie 2023 se va realiza monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieșirea din stațiile de tratare a apei din Gropeni și Chiscani.