Comunicat de Presă nr 2/03.01.2023 Referitor la: Prezentarea rezultatelor obținute în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, pe parte de ordine publică

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila a avut loc o sesiune de informare, sustinută de către purtătorii de cuvânt ai IPJ Brăila, inspector de poliție, Elena Ostache, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, sergent major, Andreea Iconaru, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, colonel Ștefan Stoian, precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, comisar șef de poliție Vlad Axinciuc.

Jandarmii au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4600 lei

Începem noul an prin a vă mulțumi pentru încrederea pe care ați acordat-o instituției noastre în 2022, pentru că ați respectat de fiecare dată recomandările noastre și pentru că astăzi putem raporta misiuni fără probleme deosebite!

Așa cum v-am informat, în noaptea trecerii dintre ani, jandarmii brăileni au fost prezenți în Piața Independenței din municipiu, unde s-au desfășurat concertul organizat în aer liber și tradiționalul foc de artificii. Deși publicul a fost numeros, nu au fost înregistrate evenimente.

În perioada 30 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, jandarmii au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4600 lei, printre care se numără și avertismente scrise. Cele mai frecvente fapte sancționate au fost cele de consum de alcool în spațiul public, precum și de provocare sau participare efectivă la scandal.

Acțiunile pe linia prevenirii și combaterii operațiunilor ilegale cu articole pirotehnice au fost intensificate în ultimele zile ale anului 2022, iar acestea s-au concretizat prin întocmirea actelor de sesizare în vederea continuării cercetărilor pe numele a doi bărbați și prin ridicarea în vederea confiscării a materialelor pirotehnice găsite asupra lor.

Amintim cazul unui brăilean în vârstă de 40 de ani care a fost depistat de un echipaj de jandarmerie, vineri după amiază, în timp ce comercializa articole pirotehnice interzise direct din portbagajul unei mașini, chiar în fața unui parc de joacă pentru copii situat pe strada Radu Negru din municipiul Brăila. Au fost ridicate în vederea confiscării peste 1000 de bucăți de materiale pirotehnice și predate polițiștilor, pentru continuarea cercetărilor.

În 2023, vom rămâne alături de brăileni, pentru a-i sprijini și îndruma atunci când au nevoie. Ne dorim ca recomandările și mesajele preventive pe care le transmitem cu fiecare ocazie să fie respectate în continuare de cetățeni, pentru siguranța tuturor!

Polițiștii au aplicat 264 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 135.740 de lei

Principalele misiuni ale efectivelor Inpectoratului de Poliție Județean Brăila, în perioada 30.12.2022-02.01.2023, au fost menținerea ordinii și liniștii publice pe perioada desfășurării manifestărilor de sfârșit de an, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul traficului rutier.

Astfel, au fost organizate și desfășurate 57 de acțiuni și s-a intervenit la 147 de evenimente, 130 dintre acestea fiind sesizate prin apel SNUAU 112.

La nivelul unităților de poliție au fost semnalate 86 de posibile infracțiuni.

Polițiștii rutieri au continuat acțiunile în trafic pentru prevenirea și combaterea accidentelor grave de circulație, fiind reținute 20 de permise de conducere și retrase 3 certificate de înmatriculare.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 264 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 135.740 de lei.

În continuare polițiștii brăileni vor acționa pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea întregului fenomen infracțional.

În cele patru zile care s-au încheiat nu au fost înregistrate evenimente deosebite, motiv pentru care vă mulțumim că  ați înțeles să petreceți acest week-end prelungit cu respectarea legii.

Misiunile pompierilor brăileni în perioada 30 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023

În perioada 30 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila au acționat la 58 evenimente, astfel: 4 incendii (anexe gospodăreşti, vegetație uscată, autoturism), 6 acțiuni la accidente rutiere,  o deblocare de ușă, o salvare animal și 46 cazuri medicale.

La cele patru incendii s-au înregistrat doar pagube materiale. Incendiile s-au manifestat pe raza municipiului Brăila, localitățile Lișcoteanca, Albina și Lacu Sărat.

În urma deblocării ușii unei locuințe din municipiul Brăila, proprietarul în vârstă de 66 ani, a fost găsit decedat, fiind preluat de Serviciul de Medicină Legală Brăila.

Sâmbătă, 31 decembrie, inspectorii de prevenire au efectuat un control la amenajarea temporară din Piața Independenței unde s-a desfășurat în noaptea dintre ani spectacolul artistic. Pe întreaga perioada a spectacolului și a jocului de artificii două echipaje ale ISU, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au asigurat măsurile specifice.

Agenția Națională Antidrog, activități de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată

În aceste zile libere, prilejuite de trecerea în Noul An, specialiștii Agenției Naționale Antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri.

Astfel, au fost oferite informații despre serviciile oferite de Agenția Națională Antidrog, servicii de evaluare a persoanelor aflate în programele agenției, precum și servicii de consiliere persoanelor care au solicitat ajutor.

Echipa Agenției Naționale Antidrog mulțumește tuturor cetățenilor care au dat dovadă de un comportament responsabil si îi asigură că, și în acest an, va continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistență integrată pentru consumul şi dependența de droguri.

În contextul sărbătorilor care urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau droguri. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă cu acestea. Orice conflict minor poate excalada.

Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive.

Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.

De asemenea, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și să solicitați ajutor atunci când dumneavoastră sau persoanele apropiate sunt în pericol.

Permiteți-mi ca, la final, să urez tuturor, în numele echipei Agenției Naționale Antidrog, un An Nou cu bucurii si impliniri!