Comunicat de presă nr. 18/02.05.2023 Referitor la Regulile privind acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană refugiaților din Ucraina

Guvernul implementează, din această lună, un nou cadru normativ prin intermediul Ordonanței de urgență nr. 22/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 22/2023

– „Familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București–Ilfov. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.

– “După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, familiile și persoanele singure prevăzute la alin. (10) beneficiază de suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență / Inspectoratului pentru Situații de Urgență București–Ilfov. (…)

– După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, persoanele prevăzute la alin. (10) au acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj, la măsurile de prevenire a șomajului și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, acordate în urma înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în condițiile stabilite pentru cetățenii români de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare”.

Informații despre programul de suport pentru cazare și integrare, prima lună

 

Documente care trebuie atașate la cererea din prima lună:

  • Documentul PT (protecție temporară) emis în România (pentru fiecare persoană / membru al familiei)
  • Extras de cont (bancă în România, în RON) (un singur cont per familie)

Cât voi primi?

  • Persoane singure

Suma pentru acoperirea cheltuielilor de cazare: 750 de lei.

Suma pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 de lei.

  • Familie (2 persoane +)

Suma pentru acoperirea cheltuielilor de cazare: 2.000 de lei.

Suma pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 de lei per persoană.

Unde se depun cererile?

 

La autoritatea administrației publice locale a unității / subdiviziunii administrativ-teritoriale (București – instituțiile subordonate primăriilor de sector) pe raza căreia optează să locuiască / locuiește deja.

Actul normativ precum și modelele de cerere se regăsesc în limbile română și ucraineană la adresa: http://www.dsu.mai.gov.ro/informatii-despre-programul-de-suport-pentru-cazare-si-integrare-prima-luna/.

Când se depun cererile?

 

Dacă depuneți cererea în primele 5 zile lucrătoare din luna mai ( 2, 3, 4, 5, 8 mai), banii vor fi virați în luna mai.

Dacă cererile sunt depuse între 8 și 31 mai, banii vor fi virați în luna iunie, în cont.

Tip de cazare

 

Ce cerere utilizez, dacă am spațiu de cazare?

Cererea Anexa nr. 1 (dacă locuiești în centru de cazare, alege ‘Sunt cazat în cadrul taberelor temporare de cazare și asistență umanitară: □ da’). Specifică numele complet și CNP-urile al membrilor familiei. În cazul repartizării, suma va fi decontată centrului de cazare pentru cazare și hrană, nu persoanelor cazate.

Ce cerere utilizez dacă nu am cazare, dar vreau să fiu repartizat?

Completează cererea din Anexa nr. 6. Specifică luna pentru care dorești să fii repartizat(ă), precum și numele complet și CNP-urile membrilor familiei. În cazul repartizării, suma va fi decontată centrului de cazare pentru cazare și hrană, nu persoanei/persoanelor cazate.

Dacă sunteți un reprezentant al autorităților locale:

  1. Pentru acces în aplicație trimiteți cererea de acces din Anexa nr. 7
  2. Pregătiți un model de cerere (pre-completată) în limba ucraineană pentru a explica comparativ cererea care va fi semnată în limba română.
  3. Dacă întâmpinați probleme, luați legătura cu un ONG care are vorbitori de limba ucraineană / rusă-română / engleză.
  4. Dacă întâmpinați probleme, luați legătura cu un call center care are vorbitori de limba ucraineană / rusă / română.

Call center național: 021 3456789

UNHCR România: +40 723 653 651

CNRR: +40 374 346 100

Dacă ești ucrainean / cetățean străin care beneficiază de protecție temporară și întâmpini dificultăți la depunerea cererii:

  1. Cere ajutorul vorbitorilor de limbă română / engleză de lângă tine pentru a traduce problema ta către reprezentantul primăriei.
  2. Dacă întâmpinați probleme, luați legătura cu un ONG care are vorbitori de limba ucraineană-rusă-română.
  3. Dacă întâmpinați probleme, luați legătura cu un call center care are vorbitori de limba ucraineană-rusă-română.

Call center național: 021 3456789

UNHCR România: +40 723 653 651

CNRR: +40 374 346 100

Dacă sunteți proprietar / gazdă care găzduiește cetățeni ucraineni, cetățeni străini, sau apatrizi (beneficiari ai protecției temporare) proveniți din Ucraina:

  1. Vă rugăm să informați persoanele găzduite despre schimbările survenite în OUG 15/2022;
  2. În cazul în care percepeți chirie, vă recomandăm să înregistrați fiscal un contract de chirie la autoritățile fiscale, așa cum prevede legislația în vigoare.
  3. Vă rugăm să le explicați, inclusiv în formă scrisă, condițiile contractului într-o limbă pe care chiriașul o înțelege.
  4. În situația în care percepeți garanții pentru eventuale daune și / sau

nerespectarea condițiilor contractului privind termenii de plată a chiriei, vă rugăm să stipulați acest aspect în contract.

Gazdele refugiaților ucraineni au în continuare dreptul să primească sumele care le sunt datorate pentru cazare și hrană până la data de 30 aprilie.

 

RO_Mecanism sprijn_mobil

UKR_Mecanism sprijn_mobil