Comunicat de presă nr. 14 Referitor la: Măsurile de ordine și siguranță publică implementate în contextul sărbătorilor din perioada următoare

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila a avut loc o sesiune de informare, susținută de către purtătorii de cuvânt ai IPJ Brăila, inspector principal de poliție, Elena Ostache, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, sergent major, Andreea Iconaru, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, colonel Ștefan Stoian, precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, Codrescu Nicoleta.

Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI: ”Brăilenii care vor participa la ceremoniile religioase trebuie să se simtă în siguranță”

 ”În perioada următoare se vor desfășura manifestări publice circumscrise Sfintelor Sărbători Pascale Catolice și Floriilor Ortodoxe, context în care s-a impus adoptarea unui set de măsuri necesare pentru derularea în condiții de normalitate a acestora, în corelare cu potențialele riscuri la adresa ordinii și siguranței publice.

Instituția Prefectului – Județul Brăila a convocat o ședință la care au participat reprezentanții instituțiilor locale cu responsabilități pe parte de ordine publică – Inspectoratul de Poliție Județean Brăila și Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, ISU Dunărea Brăila și Poliția Locală – tema fiind armonizarea planurilor de măsuri pentru protejarea sănătății cetățenilor și asigurarea ordinii și liniștii publice, măsuri care vor fi implementate în perioada următoare.

Și în acest an efectivele care vor asigura ordinea publică vor fi prezente în stradă, iar în funcție de evenimente, vor fi stabilite noi misiuni și acțiuni menite să asigure un climat de siguranță pentru brăileni. Din experiența anilor precedenți, am convingerea că nici acum nu vor fi înregistrate fapte grave, contra persoanei și patrimoniului, sau acte de tulburare a ordinii și liniștii publice. Este foarte important ca brăilenii care vor participa la ceremoniile religioase, să se simtă în siguranță. Să ne bucurăm de Sfintele Sărbători, în comuniune și sănătate!”, a declarat Iulian TIMOFEI.

Inspectoratul de Poliție Județean BrăilaSĂRBĂTORI PASCALE ȘI DE FLORII ÎN SIGURANȚĂ

 În perioada 7-9 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila vor fi la datorie pentru ca sărbătoarea Paștelui Catolic și a Floriilor Ortodoxe să se desfășoare în siguranță.

 Peste 400 de poliţişti vor acţiona în această perioadă, în sistem integrat, împreună cu jandarmii în dispozitivul de ordine și siguranță publică având ca prioritate prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor și intervenția rapidă atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Efectivele de poliție planificate în serviciu vor desfășura activități pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Structurile operative vor acționa în principal, în proximitatea lăcașurilor de cult unde se vor organiza manifestări religioase.

De asemenea, polițiștii vor fi prezenți în zonele publice aglomerate, piețe, târguri, precum și pe arterele de circulație unde se preconizează creșteri ale valorilor de trafic.

Cu toții ne dorim să ajungem la destinație în siguranță, în acest sens, peste 65 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri din județ pentru prevenirea și combaterea accidentelor și blocajelor rutiere și fluidizarea traficului rutier și pietonal pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult.

Pentru a petrece aceste sărbători în siguranță, recomandăm tuturor cetățenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecție și să respecte normele rutiere.

Din partea conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Brăila urez sărbători fericite tuturor celor care sărbătoresc Paștele Catolic și la mulți ani tuturor celor care își serbează onomastica în aceste zile.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila – Jandarmii brăileni vor asigura măsurile de ordine publică la mai multe evenimente religioase, în acest weekend.

Sâmbătă, începând cu ora 14:00, colegii noștri vor asigura măsurile de ordine publică la tradiționalul Pelerinaj de Florii, atât pe timpul deplasării preoților și credincioșilor de la biserica „Sf. Cuv. Parascheva” până la Catedrala „Nașterea Domnului”, cât și pe timpul desfășurării slujbei religioase. Alte echipaje vor fi prezente în localitatea Însurăței, unde se va desfășura, de asemenea, o procesiune cu ocazia sărbătorii Floriilor.
Sâmbătă seara și în cursul zilei de duminică, jandarmii vor fi prezenți în zona Bisericii Catolice „Adormirea Maicii Domnului” din municipiu, pentru ca slujba de Înviere să se desfășoare în condiții de siguranță pentru credincioșii catolici.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila recomandă pelerinilor :
• Să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;
• Să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială;
• Părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii, pentru a evita situaţiile de rătăcire şi pentru a preveni eventualele accidente;
• Să acorde o atenţie sporită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje).
Urăm Sărbători Pascale fericite și liniște credincioșilor catolici și „La mulți ani” tuturor cetățenilor care își vor serba ziua onomastică duminică, de Sărbătoarea Floriilor!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila

 În perioada sărbătorilor prilejuite de Paștele Catolic, pompieri din cadrul ISU Brăila vor avea misiunea de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.

          Pentru evitarea producerii unor incidente recomandăm cetățenilor să manifeste prudenţă în utilizarea lumânărilor, să le amplaseze într-un suport incombustibil (într-o farfurie cu puțină apă), departe de materialele ușor combustibile, fără a fi lăsate nesupravegheate. O atenție sporită se va acorda persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, atât pe timpul manifestărilor religioase cât și în locuințe.

          În cazul producerii unui incendiu acționați pentru stingerea acestuia și anunţați evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

          Sâmbătă, 08.04.2023, în municipiul Brăila începând cu ora 14.00 și în orașul Însurăței începând cu ora 16.00, sunt organizate pelerinaje de Florii, la care vor participa copii şi tinerii din parohii, precum şi numeroşi credincioşi. La cele două evenimente vor fi prezente câte un echipaj cu ambulanță SMURD pentru asigurarea primei intervenții atât medicale cât și de prevenire a unui eventuale situații de urgență.

          Un echipaj cu o ambulanță SMURD va fi prezent, duminică 9 aprilie, în localitatea Mircea Vodă unde se va organiza Festivalul Interjudețean de Folclor pentru elevi Florii 2023.

          În plan preventiv, ISU Brăila desfășoară controale privind respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă în lăcașurile de cult din județ.

Centrul de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Brăila: specialiştii centrului  vor desfășura activități de informare şi conștientizare cu privire la riscurile consumului de droguri

 În contextul sărbătorilor Floriilor Ortodoxe  și  Paștelui Catolic, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de informare şi conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

Astfel, în această perioadă, vor avea loc acțiuni preventive și de informare antidrog, adresate persoanelor aflate în zonele de agrement, în locurile de cazare și în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber, în centrele de protecție ale D.G.A.S.P.C., dar și persoanelor care participă la evenimente cultural-artistice și manifestări religioase.

De asemenea, personalul angajat al unităților de cazare, restaurantelor, teraselor și barurilor  va beneficia de sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, iar în incinta acestor spații vor fi afișate, la loc vizibil, datele de contact ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila.

Pentru că această perioadă coincide și cu debutul vacanței școlare pentru elevi, Agenţia Naţională Antidrog le recomandă adolescenților și tinerilor să evite tentațiile nesănătoase şi să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de droguri și să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.

Părinţilor le recomandăm să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită prietenilor acestora, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber și să comunice eficient, pentru a oferi copiilor un sprijin real în fața problemelor.

Toate aceste activități preventive fac parte din campania națională ”Consumul de droguri ne privește pe toți!”, inițiată de Agenția Națională Antidrog la începutul lunii aprilie a.c.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.

Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la  nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul copilului 116111. Vă dorim sărbători liniștite alături de cei dragi!