COMUNICAT DE PRESĂ NR. 09/17.11.2021

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL BRĂILA

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 09/17.11.2021

Instituția Prefectului Județul-Brăila solicită, în regim de urgență, remedierea neregulilor descoperite la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) COVID, a Spitalului Județean de Urgență Brăila și atrage atenția conducerii unității spitalicești că, soluția de evacuare a pacienților identificată de managerul Delia Râșnoveanu, în cazul declanșării unui incendiu, cu ajutorul unei tărgi, de dimensiuni mai mici, de 60 de centimetri lățime, pe care poate fi aşezat un bolnav, cu tub de oxigen şi stativ, nu este eficientă pentru asigurarea fluxului de evacuare. Precizăm că deficiențele constatate de către personalul operativ și paramedical din cadrul ISU ”Dunărea” Brăila, sunt la ușile celor 6 saloane de la ATI- COVID, care sunt neconforme, din punct de vedere al dimensiunii paturilor. „În urma controalelor efectuate de ISU s-a găsit această neregulă.  Uşa mai îngustă decât patul din salon. ISU a solicitat managementului Spitalului Judeţean rezolvarea acestei situaţii, găsirea unei soluţii de remediere. Spre surprinderea mea, ISU a primit un răspuns de la Spitalul Judeţean prin care i se spune că s-a remediat această problemă prin folosirea unei tărgi cu lăţimea de 60 de centimetri, pe care poate fi aşezat un bolnav, un tub de oxigen şi stativul. De asemenea, managementul Spitalului Judeţean a comunicat că sunt în curs de achiziţionare a încă două tărgi. Vă pot spune că ISU nu agreează această idee cu targa. Am trimis din partea Instituţiei Prefectului o adresă către Spitalul Judeţean în care am solicitat să ne explice, în detaliu, care e procedura de evacuare a persoanelor din salon într-o situaţie neplăcută, cum consideră personalul medical că se poate face evacuarea, în ce ordine, astfel încât să vedem dacă soluţia agreată de managementul Spitalului Judeţean este una în conformitate cu prevederile legale„, a declarat prefectul judeţului Brăila, Florin-Sergiu Dobrescu.

Menționăm că, urmare a unui răspuns transmis, astăzi, de Spitalul Județean de Urgență Brăila, Instituției Prefectului-Județul Brăila i se aduce la cunoștință faptul că evacuarea pacienților din secția ATI – COVID, aflată la etajul III al clădirii, în pavilionul E, la Cardiologie-Pediatrie, unde ”ușile de acces ale saloanelor sunt calibrate pentru mobilier pediatric, dar sunt dotate cu mobilier pentru adulți, respectiv cu paturi ATI mobile”, se face doar cu ajutorul unei tărgi mobile, din dotarea secției.

În ceea ce privește personalul disponibil pentru procedura de evacuare, în informarea transmisă de Spitalul Județean se mai arată că, pe schimbul de zi, sunt 7 angajați, respectiv 1 medic, 4 asistente și 2 persoane încadrate ca personal auxiliar, iar pe schimbul de noapte sunt 6 angajați, respectiv 1 medic, 3 asistente și 2 persoane la personal auxiliar.

Referitor la deficiențele constatate de către ISU Brăila, în informarea pusă la dispoziție de către reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Brăila se face precizarea că  ” începând cu data de 12.10.2021, ISU Brăila efectuează acțiuni de recunoaștere/verificări la secția ATI COVID cu o frecvență de 3 ore, iar toate neregulile constatate, în procesele verbale de control, au fost remediate în timpul controalelor sau în perioada imediat următoare”, informație confirmată parțial la nivelul ISU Brăila, având în vedere că accesul în saloanele ATI COVID este, în continuare, neconform cu dimensiunea paturilor.

La acest moment, în secția ATI COVID a Spitalului Județean Brăila, sunt internați 12 pacienți,  secția fiind la capacitate maximă.