COMUNICAT DE PRESĂ NR.  1 /29.03.2021

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL BRĂILA

 

COMUNICAT DE PRESĂ NR.  1 /29.03.2021

 

Urmare a evenimentelor care au avut loc în seara de sâmbătă, 27 martie, respectiv duminică 28 martie 2021, în municipiul Brăila, prefectul Județului Brăila, Nicușor CIOCAN, face următoarele precizări:

 În ziua de 27.03.2021, în municipiul Brăila, a avut loc un protest spontan față de restricțiile  adoptate în context pandemic, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila  asigurând în acest sens măsurile de ordine și siguranță a participanților la protest.

Față de informațiile apărute în spațiul public privind intervenția jandarmilor și a polițiștilor, precizăm faptul că, în timpul protestului, forțele de ordine au observat un bărbat aflat vizibil sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a refuzat să se legitimeze, fapt pentru care a fost condus la sediul Poliției Municipiului Brăila pentru stabilirea identității. Ulterior, acesta a fost sancționat contravențional atât pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, cât și pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiul public. De asemenea, au mai fost aplicate alte 8 sancțiuni, pentru nerespectarea măsurilor împotriva răspândirii noului coronavirus (Covid-19).

Pe timpul desfășurării acestor manifestații, echipele de dialog ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, au adus la cunoștința participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora.

În seara zilei de 28.03.2021, în municipiul Brăila, mai mulți protestatari au încercat să blocheze circulația rutiera prin traversarea repetată a carosabilului, pe la o trecere de pietoni. Jandarmii, împreună cu polițiști rutieri au intervenit și au organizat traversarea la intervale de timp, astfel încât circulația rutieră  să se poată desfășura fluent.

De asemenea , infirmăm informațiile privind folosirea gazelor lacrimogene sau a altor mijloace de intervenție asupra manifestanților.

Contravențiile aplicate au fost sancțiuni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și nerespectarea restricțiilor în spațiul public. Totodată precizăm că în timpul stării de alertă, numărul maxim permis pentru participarea la adunări publice declarate este de 100 de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară.

Față de cele mai sus menționate reamintim că instituția prefectului și celelalte structuri al Ministerului Afacerilor Interne, alături de autoritățile locale și toate instituțiile  desfășoară în permanență acțiuni destinate prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid-19.

Toate  măsurile impuse,  au ca scop protejarea sănătăţii cetățenilor  și  nu îngrădirea unor libertăţi. Cu toții simțim  acest disconfort, dar trebuie să respectăm regulile și să ne  conformăm în mod voluntar pentru diminuarea și stoparea  infecţiilor cu SARS-CoV-2.